[notification type=”alert-info” close=”false” ]
Annenin kan grubu rh negatif (-)
Babanın kan grubu rh pozitif (+) olduğu durumlarda YAPILIR…!
[/notification]
Çünkü;
Anne ve Bebek arasında kan uyuşmazlık nedeniyle etkileşim olma ihtimali vardır.
Şöyle ki;
Anne (rh-) ve baba (rh+) iken bebeğin kan grubu rh (-) olursa kan uyuşmazlık nedeniyle etkileşim olmaz,
Anne (rh-) ve baba (rh+) iken bebeğin kan grubu rh (+) olursa etkileşim meydana gelebilir.
Hamilelik sırasında bebeğin kan grubu bilinmediği için rh (+) olma ihtimaline karşı 28. hafta civarında proflaktik (önleme) amaçlı anti-d iğnesi yapılır.
İlaç uygulanmadan önce indrekt coombs testi (IDC) ile anne ve bebek arasında etkileşim var mı diye araştırılır. IDC testinde etkileşim izlenirse anti-d iğnesi uygulanmaz, etkileşim yoksa anti-d uygulanır. (Bazı merkezlerde ilk gebeliklerde 28. haftada anti-d uygulanmaz sadece doğumdan sonra gerekirse uygulanır.)
Doğumdan sonra artık bebeğin kan grubunu öğrenme imkanı vardır, bebeğin kan grubuna bakılır eğer bebek kan grubu rh (+) ise anneye doğumdan sonra 72 saat içerisinde anti-d immunglobulin iğnesi yapılır.
Bebek kan grubu rh (-) ise iğnenin yapılmasına gerek yoktur çünkü rh uygunsuzluğuna bağlı etkileşim sadece anne rh (-) bebek rh (+) ise gerçekleşebilir. Bebek rh (+) olduğunda anti-d immunglobulinin en iyi şekilde etki gösterebilmesi için doğumdan sonra 72 saat içerisinde yapılması gerekir ancak temin edilemeyen veya gecikme yaşanan durumlarda doğumdan sonra 2-4 haftaya kadar da yapılabileceği bildirilmektedir.