Ayak bileğinin burkulması durumu çok sık rastlanılan bir ortopedik rahatsızlıktır. Gün boyu zamanın çoğunuz ayakta geçirdiğimiz için bu aslında çok da şaşılacak bir durum değildir. Sağlıklı insanlar ufak burkulmaları görmezden gelip yaşamlarına devam etseler de ufak burkulmaların kişileri daha fazla etkilediği çocuklar ve hamileler gibi desteğe ihtiyaç duyan bir grup olduğunu da unutmamak gerekir.

Her insanın yaşamının çeşitli dönemlerinde ayağı burkulmuştur. Burkulma olayı sıklıkla ayağın merdiven varmış hissine kapılarak boşluğa düşmesi, yüksek topuklu ayakkabılar, spor yaparken ve/veya yanlış spor ayakkabı seçimi ya da düşme sonucu geliştiği görülmüştür.

Aslında ayağımız gün içinde bir çok defa burkuluyor. Bunların sadece bir kısmını hissediyoruz. Hissettiklerimizin çoğunu da işimizi aksatmadığı için önemsemiyoruz. Ne zaman burkulma sonucu o bölge dokuların tahribi büyük oluyor. O zaman canımız yanıyor ve kıpırdatmak değil dokunmak bile büyük ızdırap veriyor.

Hamilelik Döneminde Ayak Burkulması

Hamilelik döneminde özellikle hareketlerde zorlanmanın yaşandığı son aylarda ayak bileği travmaları oldukça sıkça rastlanan bir durum haline gelir.

Anne adayı hamilelik sürecinde yumurtalıklardan salgılanan relaksin isimli bir hormon salgılamaya başlar. Bu hormonun görevi aslında kemikleri bir biriyle sıkı bağlayan ligamentlerin gevşemesini sağlayarak vücudun bebek gelişimini rahat hale getirecek anatomik hale sokmaktır. Ayrıca hamilelik boyunca kalça kemiğine ait eklemler arasındaki bağları gevşetir, serviksi yumuşatır ve genişletici etkisiyle doğumu kolaylaştırır. Gevşeyen ligamentler sayesinde omur ve pelvis bölgesindeki kemikler daha oynak hale gelir ve bebeğin gelişimi boyunca annedeki fizyolojik gelişime göre pozisyon alırlar.

Tabii olarak sadece doğumla ilgili bölgelerde değil vücutta diğer bağlarda da gevşetici şekilde etki gösteren bu hormon hamileliğin ilerlemesiyle beraber özellikle artan vücut ağırlığı ve ayaklardaki şişmelere bağlı olarak ayak bileği çevresindeki bağların gevşemesine neden olur. Neticede ayak bileğinin burkulması kaçınılmaz hale gelir ve hamilelerde sık sık ayak burkulmalarıyla karşılaşırız.

Ayak bileği burkulunca…

Ayak bileğinde meydana gelebilecek fazla zorlama sonucu kas lifleriyle beraber bazı küçük damarlar da kopar. Bunun sonucunda ayak bileği çevresinde ağrı, şişme, kızarıklık, birkaç gün sonra morarma, dokununca hassasiyet görülür.

Tedavi

İlk olarak yapılması gereken sırt üstü yatmak ve ayak bileğini vücudun üstünde tutacak şekilde bir pozisyon almaktır. Ayrıca buz uygulaması yapmak bölgenin fazla şişmeden ve ağrı yapmadan iyileşmesine yardımcı olacaktır.

İleri tedavi için mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Önereceği lokal (krem, jel) veya sistemik (hap, iğne) ilaç tedavisini uygulamak yerinde olacaktır. Buna ek olarak iyileşmeyi hızlandırıcı manuel (elle) tedavi uygulanabilir.

Hamilelik nedeniyle ilaç kullanılmasının sakıncalı olduğu durumlarda manuel terapi ile birlikte ağrıları gidermek için akupunktur ve biyoenerjinin de faydasını oldukça görecektir.

Tedavi de önemli noktalardan biri de kinesio bantlamadır. Hem yaralanmış bölgeyi desteklemek ve farkındalığı sağlamak adına hem de şişliğin ve morluğun azaltılmasında bantlama yöntemlerinden en uygun olanının seçilmesinin iyileşmeye katkısı büyük olacaktır.

Burada önemli olan nokta ayak bileği burkulması deyip geçmememektir!

Çünkü; hamilelikte yaşanmış ve tedavi edilmeyen bir ayak bileği burkulması sizi hamilelik sonrası da bu tarz yaralanmalara daha yatkın hale getirebilir. Tekrarlayan ve tedavi edilmeyen ayak bileği travmaları ileride diz, kalça, bel ve dolayısıyla omurga sağlığını tehdit edecek boyutlarda problemlerle karşınıza çıkabilir.

Related Posts

Please fill the required fields*