Sahip olduğumuz hafıza gücünün her geçen gün azaldığını üzülerek hissediyorsanız, hafızanızı korumak ve hatta güçlendirmek için sizin için önereceğim şu tavsiyelere bir göz atın.
Ben aile doktorunuz Fatih Hakan ÇAM, hafıza kayıplarına karşı beyninizi korumak için alışkanlıklarınızı değiştirmeye yönelik sağlıkla ilgili önerilerde bulanacağım:
Beyin hücrelerinin gelişimini sağlayan besinler tüketin.
Beyin dostu yiyecekler olarak adlandırdığımız bu besinler yüzde 30‘luk yağ oranını geçmeyen trans ve sature (doymuş) yağ içermeyen, E ve C vitamini ve beta karotenden (vitamin A formu) zengin yiyeceklerdir. Bu besinler koyu yeşil yapraklı ve parlak renkli sebzelerdir. Balık, keten yağı, ceviz ve diğer poliansature (çoklu doymamış) yağdan zengin besinlerdir. Ayrıca çay, üzüm, nar ve nar suyu, bitter çikolata da içeriğinde yoğun şekilde anti oksidan bulunduğu için beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olacaktır.
Egzersiz yaparak hafızanızı dinç tutun.
Bilimsel çalışmalar, düzenli yapılan aeorbik egzersizlerinin kalp ve ter bezlerini aktiflemesi sonucu özellikle yaşlılarda hipokampusün hacmini arttırarak hafızayı güçlendirdiğini göstermiştir. Dolayısıyla aerobik şeklinde yapılacak egzersizler, yoga veya t’ai chi algı kabiliyetinizi arttıracaktır.
Yemek porsiyonlarınızı azaltın.
Ağır bir yemek sonrası nasıl da halsiz düştüğünüzü anımsıyor musunuz? Kıpırdayacak haliniz kalmıyor ve kendinizi pelte gibi hissediyorsunuz. Beyniniz de bir patates püresine dönüşüyor! Her zaman bir şeyler atıştırabilirsiniz, ama artık sofra başına oturduğunuzda yemek porsiyonlarını biraz küçültün.
Şeker beynimize zarar veriyor.
İnsulin vücudumuzda şeker düzenlemesine yardımcı olsa da beyinde sinaptik bağlantıları kuvvetlendirmek içinde kullanılmakta. Şekerin fazla tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan insülin direnci, insülinin beyinde görevini yapamayarak hafıza güçünün azalmasına ve algı eksikliği oluşturduğu gösterilmiştir. Ayrıca bir diğer şeker formu olan fruktozun da beyn fonksiyonlarını tükettiği kabul edilmektedir. Amerika Kalp Derneği günlük şeker tüketiminin erkek cinsiyeti için 150 kalori, kadınlar içinse 100 kalori ile sınırlandırılması gerektiğini bildirmiştir.
Her gün beyin egzersizleri yapın.
Günlük olarak bulmaca çözmek, gazete okumak, yapboz oluşturmak, santranç veya briç oynamak yani beynimizi bir şekilde problem çözmeye yönelik meşgul etmek hafızamızı dinç tutmaya yarar.
Alkol tüketimini azaltın.
Alkolü sarhoş etmeyecek kadar az tüketiyor olsanız bile hafızanızı zayıflattığını unutmayın. Çünkü alkol kendisi tek başına vücut için toksik maddedir. Zehirdir! Sadece beyin ve sinir hücreleri üzerine değil, diğer ulaşabildiği tüm organ ve dokularda sorunlara yol açmaktadır.
Aslında sağlığımız bir bütün olarak bizim kendi elimizdedir. Biz nasıl istersek o şekilde gelişir ve oluşur. Sağlıkla ilgili alışkanlıklarımız bizim hayatımız boyunca karşılaşabileceğimiz sağlık sorunlarının da habercileridir. Biz kendimize şimdi dikkat etmezsek, ilerde karşılaşacağımız kaçınılmaz sorunlar için de fazla üzülmememiz gerekir.