hacamat

Hamacat, Kupa Tedavisi, Yaş Kupa, Kuru Kupa, Cupping, Wet Cupping, Dry Cupping, Cupping Therapy, Hijama

hacamat tarihi

Hacamat, yaklaşık 5000 yıldır dünyada yaygın olarak kullanılan ve en güçlü detoks yöntemlerinden birisi olan kadim bir tedavi metodudur. (Hacamat Tarihi)

Toplumların uyguladığı tedavilerin tarih boyunca süzülen ve aktarılan yöntemleri arasında kendisine yer bulmuştur. Öyle ki Eski Mısır’daki fresklerde kupa tedavisine ait kabartmalı duvar süslerini görüyoruz Aynı zamanda tıbbın babası, Hipokrat’ın kupa tedavisini ve hacamatı uyguladığını biliyoruz. Peygamberimiz’in hadislerinde de hacamatın bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığından bahsedilmektedir. (Hadislerle Hacamat)

“Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır)”

Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3

HACAMAT NEDİR?

Çeşitli nedenlerle vücudumuza giren toksinler, kimyasal maddeler, gıdalar üzerindeki ilaç kalıntılarının idrar veya ter yoluyla atılır. Doğal yollarla atılamayan kalıntıların deri altında birikir. Hacamat bağ dokusunda birikmiş bu atıkların vakumlanıp sonrasında intradermal kesiler vasıtası ile dışarı alma ve temizleme sanatıdır.

HACAMAT; deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir.

Türk kültürüne İslamiyet aracılığıyla gelen “hacamat” uygulamasının kelime anlamı Arapça’da “emmek, normal haline getirmek” olarak bilinir. Vücut için sağladığı işlev de tam olarak budur. Hacamat uygulaması, Orta Doğu ve Çin Tıbbı’nda uygulama metotları açısından farklılık göstermekte olup bugün alternatif bir tedavisi olarak kabul edilmektedir.

Hacamat ile elde edilen etkiler, kuru kupa ile de sağlanır. Kan alınmadan yapılan kupa uygulama şekline Kuru Kupa tedavisi denir.

KUPA TEDAVİSİ UYGULAMA YÖNTEMLERİ

Kuru Kupa

Cilt yüzeyine yerleştirilen özel bir fincanın içindeki hava vakumu ile ciltte vakum oluşturarak gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında cilt yüzeyine uygulanan vakum, cilt altındaki kan dolaşımını artırarak, vücudun belirli bölgelerine daha fazla kan akışını teşvik etmeyi amaçlar.

Yaş Kupa (Hacamat)

Cilde vakum uygulanması sonrası kesikler yapılarak bölgesel olarak kanın dışarı alınması söz konusudur. Bölgesel olarak dolaşımın arttırılmasına ek olarak, hastalık yapıcı etkenlerin doğrudan kanatma yoluyla ve bu kanın vücut dışına alınması yoluyla, bedenden net olarak uzaklaştırılmasını içerir.

Kupa Masajı

kupa masajı

Kupanın içinde oluşturulan negatif basınç ile uygulama yapılacak vücut yüzeyi üzerinde gezdirilmesidir. Myofasiyal uyarım yapar. Böylece dokular içinde kan dolaşımı arttırılarak bölgede ağrıya neden olan toksik maddelerin uzaklaştırılmasıyla rahatlama sağlanır.

Kupa Tedavisi & Hacamat hangi durumlarda uygulanır?

T. C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı’nın yönetmeliğe göre aşağıdaki durumlarda Kupa Tedavisi ve Hacamat kullanılabilir;

kupa

1. Hastalık hali olmasa da koruyucu hekimlik dahilinde bağışıklığın güçlendirilmesi (Organik bir rahatsızlığı tanımlanmayan hastalarda immun sistemi güçlendirme)

2. Yumuşak doku romatizması (Fibromiyalji Sendromu)

3. Romatizmal hastalıklara ait kronik ağrı, eklem hareket kısıtlılığı, sabah tutukluğu, yorgunluk gibi durumlar

4. Kas-iskelet sistemi mekanik ağrıları (kemiklerin, kasların, tendonların, kıkırdakların kendisine ait hasarlanma, travma, yaralanmasına bağlı ağrılardır)

5. Diz ağrısı (osteoartrit vb, kireçlenme vb).

6. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı gibi organik olmayan baş ağrıları

7. Organik olmayan uyku bozuklukları

8. Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlar

Kimlere Kupa Tedavisi & Hacamat uygulanmamalı? Kontrendikasyonlar nelerdir?

  • Gebelik
  • Hali hazırda gebeler üzerinde herhangi bir çalışma olmadığından  dolayı, gebelere hacamat yaptıktan sonra fetüsü besleyen kan dolaşımın nasıl etkilendiğini bilinmediği için gebelik kontrendikasyon teşkil eder.
  • Adet dönemi – Menstrüasyon dönemi
  • Adet kanaması boyunca kaybedilen kan miktarı ortalama 50 ml olup, en fazla 100 ml dir. Adet  döneminde yapılan hacamat, kan volümü fazladan azalmasına ve demir eksikliğine sebep olabilir. Artı, hacamatın hormon profiline nasıl etki edeceğine dair bilgi yoktur.
  • Uzak dokulara veya lenf bezlerine sıçrama yapmış kanser varlığı (Metastatik kanser)
  • Toplardamarlarda damar içi pıhtılaşma sorunu olanlar (Derin ven trombozu (DVT) yani damar içi pıhtılaşma sorunu olanlar: hacamat  kan hızını arttırdığı için mevcut olan trombüsleri yani pıhtıları yerinden oynatıp akciğer vb uzak dokulara pıhtı atmasına (pulmoner emboli) sebep olabilir)
  • Kontrol altına alınamayan kalp hastalığı varlığı, kalbin kan pompalama gücünün ileri düzeyde azalmış olduğu hastalar (Dekompanse kalp hastalığı) 
  • Toplardamar iltihabı (Tromboflebit)
  • Aktif yaralar, cerrahi yaralar
  • Kansızlık (Anemi; Hb < 9.5 mg/dl’nin altı) durumunda, kansızlığın sebebi araştırıldıktan sonra gereği halinde ancak demir içeren ilaç tedavisinden sonra, hacamat uygulanır.
  • Hemofili
  • Kanama/pıhtılaşma bozukluğu öyküsü (Hemofili Hastalarına)
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı varlığı (Antiagregan ilaç kullanımı durumu)
  • Düşük kilolu olmak (Düşük vücut kitle indeksi ; < 18’den az)
  • 2 yaş altı ve 70 yaş üstü kişilere yapılmaz.
  • Varislerin, Ben ve et benlerinin direk üstüne uygulanmaz.

Kupa Tedavisi & Hacamat Ne Zaman Yapılır?

Kupa tedavisi genel iyilik hali ve bazı özel durumları tedavi etmek için önerilmektedir. Bu özel durumlarda kupa tedavisi uygulaması için özel bir gün ya da zaman yoktur ve gerekli olduğu her zaman uygulanabilir.

İhtiyaç halinde hacamat, mevsime ve güne bakılmaksızın 12 ayın herhangi birinde yaptırılabilir. İlkbahar ve sonbaharda yaptırılan hacamat, kış ve yaz aylarında yaptırılacak hacamatlara göre bir basamak daha faydalıdır.

İlk defa hacamat yaptırmaya başlayanlar 6 ay sonra tekrar hacamat yaptırabilirler.

İslami gelenekte ise kupa tedavisi, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.)’in hadislerinden yola çıkarak belirlenen günlerde uygulanması sünnettir. Yani sünnet olarak Hacamat yaptırmak isteyenler hicri ayların ikinci yarısındaki “üç tekli günde” hacamat yaptırması uygun olur. Bu günler “Ay”ın durumuna göre miladi takvime göre de belirlenerek sayfalarımızda paylaşılmaktadır. Hacamat Günleri

Hacamat için pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılması tavsiye edilen günlerdir. Cuma ve çarşamba günleri hacamat yapılması tavsiye edilmez.

Kupa Tedavisi & Hacamat Nasıl Yapılır?

Öncelikle hekim sizi bir ön değerlendirmeye alır. Bu değerlendirmede mevcutta bir hastalığınızın olup olmadığına, kullanmakta olduğunuz ilaçlara, daha önce görmüş olduğunuz tedavileri değerlendirerek Hacamat için uygunluğunuza bakar. Ayrıca hangi bölgeye, kaç adet kupa uygulanması ve bu kupalardan hangisine ek olarak yaş kupa yani hacamat uygulanmasının gerekeceğini belirler. Ön değerlendirmeden sonra, cildin dezenfeksiyonu yapılır.

Dezenfeksiyon işleminden sonra kupa uygulanmasına geçilir. Bu aşamada ilgili hekimin seçeceği yönteme bağlı olarak cam kupaların ısıtılması sonrası veya vakum tabancası ile silikon kupaları noktalara yerleştirir. Hangi basınç altında ve ne kadar süre bekletileceği yine hekimin bilgisi ve tecrübesi dahilindedir.

Kupa ile vakumlama aşaması bittikten sonra vakumlanan bölgenin rengine göre hekim hangi alanlardan cilde ince kesikler yapılması gerektiğine karar verir veya bu aşamayı hiç yapmadan işlemi kuru kupa safhasında da kesebilir.

Hacamat Uygulamasının detayları >>>

Sık Sorulan Sorular

İşlem sırasında canım yanar mı?

Bu sorunun yanıtı, kişinin ağrıya hassasiyetine göre değişkendir. Ancak cilde kupa ile vakumlama, bu bölgeyi uyuşturup acı-ağrı duyusunu azaltır hatta ortadan kaldırır. Dolayısıyla çok büyük ihtimalle, herhangi bir ağrı-acı hissetmeyeceksiniz.

Kupa Tedavisi yaptırdım. Şimdi nelere dikkat etmem lazım?

Uygulama yapılan bölgelerin suyla teması, beslenmede dikkat edilmesi gerekenler, egzersiz, cinsel ilişki, uygulama sonrası steril gazlı pedlerin ne zaman çıkarılması gerektiği gibi konularda dikkat edeceğiniz detaylar, sizin durumunuza özel olarak seans sonunda paylaşılacaktır.

Ne sıklıkta tedavi uygulanır?

Bu sorunun yanıtı hangi tedavi protokolünün uygulandığına ve kişinin durumuna göre değişkendir. Hekiminiz, size seans sonrasında bilgi verecektir.

Yan Etkileri Nelerdir?

Hacamat, hiç bir yan etkisi olmayan son derece doğal bir tedavi yöntemidir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri içinde hacamat hemen her türlü hastalığın tedavisine yardımcı olarak rahatlıkla kullanılır. Fayda bakımından en üst sırada yer alır.

Hacamat tedavisi sonrası herhangi bir yan etki oluşmaması için tedavinin muayene şartlarında ve doktor veya doktor gözetiminde yapılması en önemli unsurdur.

Kupa Tedavisini & Hacamatı Kim Yapar?

Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamanın mutlaka doktor tarafından veya doktor kontrolünde yetkilendirilmiş bir sağlık personeli tarafından yapılması gereklidir.

Vücudun Hangi Bölgelerinde Yapılır?

Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge ve kupa sayısı doktor tarafından belirlenmelidir.

Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Bağışıklık sistemi güçsüzlüğü, Kronik yorgunluk (Halsizlik), Tembellik, Kısırlık, Prostat ve Cinsel zayıflık, Hormon bozukluğu, Obezite, Baş ağrısı, migren, Hipertansiyon, Şeker Hastalığı, Ayak burkulması ve morarması, Kas-iskelet hastalıkları (bel ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, romatizma, osteoartrit)

Kupa Tedavisi & Hacamatın Genel Olarak Vücuda Etkileri Faydaları Nelerdir?

Kaslarımızı gevşetir. Maneviyatı yükseltir. Ağrıyı keser. Kasları gevşetir. Kılcal damarları açar. Kan dolaşımını arttırır. Damar sertliğini giderir. Siniri yatıştırır. İyi hissetmeyi sağlar. Uykuyu düzenler. Sabah dinç uyandırır. İştahı düzenler. Şekeri ve tansiyonu düzenler. Gaz ve toksinlerin atılmasını sağlar. El ve ayakta aşırı yanma veya üşümeyi geçirir. Çınlama ve baş dönmesine iyi gelir.

Kupa Tedavisi & Hacamat Öncesi

Oruç tutmaya, diyet uygulamaya ya da kan sulandırıcı ilaç hariç, ilaçların kesilmesine gerek yoktur.

Kupa Tedavisi & Hacamat Sonrası

Aktif olarak çalışılmamalı, vücut mümkün olduğunca dinlendirilmelidir. Günlük su tüketimi 2 litre üzerinde olmalıdır. Uygulama bölgesi bir gün boyunca kapalı kalmalı, duş/banyo yapılmamalı. Pansumanlar günlük olarak yapılmalıdır. Kanama durmazsa doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Please fill the required fields*