hacamat tarihi

Hacamat Tarihi – Kupa tedavisi beş bin yıldan fazla süredir dünya genelinde yaygın bir biçimde, birçok kültürde uygulanmaktadır. Özellikle Asya, Ortadoğu ve Avrupa gibi dünyanın birçok bölgesinde alternatif tedavi olarak uygulanmıştır.

Kupa tedavisi Orta Doğu’da M.Ö. 3500 (5500 yıl öncesi) yıllarında ilk kez Asurlular tarafından hayvan boynuzları ve bambular kullanılarak uygulanmıştır. Kupa tedavisine ait en eski yazılı belge ise M.Ö. 3300 yılında antik Makedonya’daki uygulamaları anlatan “Ubi Plethore Ibi Evacua” adlı eserdir. Ebers Papirus’da (Mısır’da) M.Ö. 1550’de kupa tedavisinden bahsedilmiştir. Herodotus (M.Ö. 484‐425) Mısırlı doktorların hem kuru hem de yaş kupa tedavisi uyguladıklarını belirtmiştir. Ayurveda kutsal kitabında belirtildiğine göre M.Ö. 1500 yıllarında Hindistan’da Hacamat uygulanmıştır. Asur ve Babil İmparatorlukları’nda, Çin’de akupunktur ile kombine edilerek uygulanan kupa tedavisini Hipokrat ve Galen de kullanmıştır.

Hacamat Orta Doğu ve Arap toplumunda vücudun eski orijinal haline getirilmesi anlamına gelen “hicamat” olarak adlandırılmıştır. İbni Sina (M.S. 980‐1037) hacamatın faydalarından bahsetmiştir.

Rönesans döneminde İtalya ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde popüler olan kupa tedavisi günümüzde ise Kuzey Avrupa, Amerika, Avustralya, Hindistan, Afrika, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkelerinde uygulanmaktadır.

Hacamat hakkında diğer başka bir idda ise elde edilen en eski kaynağın M.Ö. 3300 yıl öncesine dayanmasıdır. İlk başta Makedonya’da sonra Yunanistan’da hacamat yapılmaya başlanmıştır. M.Ö. 400 yıllarında yaşayan modern tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat hacamatı hem iç hastalıkların hem genel hastalıkların tedavisinde kullanmıştır.

Çeşitli yazıtlarda Antik Yunan ve eski Mısırda Kupa tedavisi hastalıkların tedavi edilmesinde kullanıldığını göstermektedir. Herodot`un skarifikasyon ile birlikte kupaları kullandığını Prospero Alpini (1553-1617) beyan eder.

Hipokrat’ın bu tedavi yöntemini sıklıkla kullanması, zamanla Avrupa ve Asya kıtalarına da yayılmasına sebebiyet vermiştir. Yaşanılan gelişmelerden sonra Kupa terapisi, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da ”Humoral Patoloji Teorisi” ile daha da geniş şekilde ele alınmıştır.

Osmanlı döneminde de Kupa terapisi geniş yankı uyandırmıştır. Birçok padişah, hekimlerinin tavsiyesiyle Yaş Kupa (Hacamat) yaptırmıştır. Kupa terapisi (Hacamat) eskilerde boynuzlar ile yapılırdır. Camın bulunmasıyla beraber, insanlar camı, kavanoz hale getirerek, içerisinde ateş yakarak emme gücü (vakum) oluşturuldu.

Rasulullah (s.a.v) Efendimiz‘in Miraç hadisesinden sonra hacamat bir tedavi yöntemi olarak daha da önem kazanmıştır. İbnu Abbas der ki: ”Rasulullah aleyhissalatu vesselam miraç gecesinde, meleklerden oluşmuş bir cemaate her uğrayışında melekler : ” Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret! ” derlerdi.( Tirmizi) (Hadislerde Hacamat)

Tamamlayıcı ve geleneksel tedavi son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Araştırmalara göre İngiltere’de halkın 1/3’ünde, Amerika’da ise yarıya yakınında tamamlayıcı ve alternatif tedaviler uygulanmaktadır. Kupa tedavisi en eski tedavi yöntemlerinden biridir ve dünyanın farklı bölgelerinde konvansiyonel tedaviye cevap vermeyen yada kronik hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanmaktadır.

Ülkemizde ise kupa tedavileri; 27.10.2014 tarihli ve 29158 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile yasal hale gelmiştir. Tıp Doktorları yetkisinde yapılan bir uygulamadır. Biyoenerji Nedir?

Kupa tedavisi yaş ve kuru kupa tedavisi olarak yapılmaktadır.Her iki uygulamada da kupalar negatif basınç oluşturarak cilde yerleştirilmekte, yaş kupa tedavisinde cilde çizikler atılarak kan dışarı alınmaktadır.

Son yıllarda kupa tedavisine olan akademik ilgi hızla artmıştır ve kupa tedavisinin bir dizi durumda etkili olabileceğine dair giderek artan kanıt mevcuttur. Araştırmacıların özellikle ilgi duydukları kupa tedavisinin etkileri; migren, romatizma, fibromiyalji, artrit ve sırt ağrısı gibi ağrılı durumlardır (Cao ve arkadaşları 2012). İlaveten, Tip 2 diyabet ve infertilite gibi erkek ve kadın endokrin hastalıklarında kupa tedavisinin faydalarına ilişkin artan klinik veriler mevcuttur (Rajput 2015)

-Derlemedir-

Related Posts

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Please fill the required fields*