Sürekli söylüyoruz, sağlığınız için günde “en az 2 lt su için”, “10bin adım atın”, “egzersizler yapın” ve “beslenmenize dikkat edin”. Bunları genel geçer laf olarak algılayıp kulak arkası edenlere, bu videomda bilimsel çalışmayla karşılık vereceğim. Özellikle şeker hastası olan veya şeker hastalığına yatkınlığı olanlar sıkı dursun. Yeni yayınlanmış bilimsel bir çalışmayı taze taze sizlerle paylaşacağım.
Merhaba, ben Dr. Fatih Hakan ÇAM. Akupunktur ve diğer tamamlayıcı tıp uygulamaları ile hastalarıma yardımcı olmaya çalışıyorum. Aynı zamanda halk sağlığını geliştirmeye yönelik eğitim ve bilgilendirme içerikleri üretiyorum.
Birazdan anlatacağım çalışma, Sevilla Üniversitesi tarafından yapıldı ve 15 Temmuz’da Amerika Diyabet Derneğinin bilimsel yayın organı olan Diabetes Care dergisinde yayınlandı.
Sevilla Üniversitesi araştırmacıları, prediyabet ve diyabetli yaklaşık 1700 Amerikalıyı toplayıp günde 10bin adım yürütmüş ve bunların kan şekerlerini takip etmiş. Amaçları kan şekerini düzenlemekte zorluk çeken bu grupta günde 10bin adım atmalarını sağlayarak ölüm risklerini düşürüp düşüremeyeceklerini ortaya koymakmış.
Araştırmacılar CDC’nin 2005 ve 2006 yılları arasında Ulusal Sağlık ve Beslenme Anketi’nden elde edilen verileri ile tespit ettikleri 1194 prediyabetli, 493 diyabetli erişkine ulaşmışlar. Bu kişiler bir doktor tarafından değerlendirilerek gerçekten de diyabetli veya prediyabetli olup olmadıkları teyit edilmişdir.
Diyabetli kişiler: Açlık kan şekeri seviyesi desilitre başına 126 miligramdan (mg / dL) daha yüksek Prediyabetli kişiler: Açlık kan şekeri seviyesi desilitre başına 100 ila 125 mg / dL arasında
Çalışmaya katılan bu insanların bellerine adımlarını 7 gün üst üste saymak üzere bir ivme ölçe (accelerometer) takılıyor. İnsanlar ayrıca yaş, cinsiyet, etnik köken, sigara, alkol kullanımı, diyet ve diyabet ilaçlarının kullanımına göre de gruplanıyor.
Çalışmada yaş ortalaması 55 olan prediyabetik erkek hastalar – ki bunlar çalışmaya katılan prediyabetik hastaların yüzde 56’sını oluşturuyor, günde ortalama 8500 adım atarken; yaş ortalaması 61 olan erkek diyabet hastaları – diyabet hastalarının yüzde 51’ini oluşturuyor, günde 6300 adım atabiliyor.
9 yıl boyunca takip edilen gruptan 200 prediyabetli ile 138 diyabetli ölüyor. Geri kalanlar arasında yapılan değerlendirme neticesinde günde 10bin adım atmanın diyabetik ve prediyabetik hastalar için ölüm riskini azaltabileceği kanısına varılmış.
Ayrıca çalışma boyunca ivmeölçer verileri geçersiz sayılan %20lik bir kısım da analizden çıkarılıyor. Araştırmacılar, çalışma grubu içinde günlük 10 bin adım yürüyebilenlerle yürüyemeyenlerin oluşturulduğu iki farklı gubu karşılaştırılan daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini ifade ediyorlar.
İspanyalı bilim insanları, çalışmanın nihayetinde günce en az 10bin adım atmanın prediyabetik ve diyabetik hastalar için diğer tüm nedenlere bağlı ölüm riskini azaltıklarını ortaya koyuyorlar.
10.2337/dc22-0524
Netice odur ki, yürümek faydalıdır. Günlük 10bin adım atmak çok daha iyidir. Ben hastalarıma sabah ve akşam en az 20 dakika hızlı tempo yürümeyi özellikle tavsiye ediyorum. Böylece dolaşım ve metabolizma hızlanacak, vücut içinde kan devir-daimi artarak dokuların yeterli olarak oksijenlenmesi sağlanacaktır.
Çalışmanın bilimsel makalesine sayfama koyduğum link üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu ve buna benzer güncel ve bilimsel bilgilere ulaşmak için beni takip etmeyi unutmayın.
Sağlıkcakla ve esenlikle kalın…