Malum havaların soğuması ve iklim değişikliği ile beraber grip, nezle gibi üst solunum hastalıkları ile şiddetli öksürükle seyreden alt solunum yolu (akciğerden kaynaklanan) hastalıklar da oldukça artmaya başladı. Solunum yolu hastalıklarının genel neticesi olarak bizi en fazla rahatsız eden semptom ise öksürük oluyor. Hele ki balgamlı ise yaşam konforumuz oldukça bozuluyor. Bunun yanında solunum yolu hastalıklarının en son kaybolan semptomu da ne yazık ki yine öksürük oluyor. Solunum yolu hastalığının tedavisi yapılıp rahatsızlık ortadan kalksa bile bir kaç gün veya hafta geniz akıntısı ile beraber seyreden balgamlı şekilde öksürük devam edebiliyor. Bu yazımda balgamlı öksürüğü kesmeye yardımcı olacak bir kaç öneriyi kaleme alacağım.
Geniz Akıntısı, Balgamlı Öksürük
Bilindiği üzere tüm solunum yolu sistemimiz mukus salgısı yapabilen hücrelerle kaplanmıştır. Bu sayede havayla direk temasta olan açık dokuların herhangi bir enfeksiyonla karşılaşması sonucu mukus salgılayarak kendisini koruması sağlanmıştır. Soğuk algınlığında, gripte, astım rahatsızlığında, zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarında solunum yolu mukus salgılayarak kendini örter. Olması gerekenden fazla mukus salınımı solunum yolunda akıntıya neden olur. Göğüste ağrı, öksürük, balgam ve akıntı ortaya çıkar. Hastalar doktora bazen sadece öksürük şikayeti nedeniyle gider. Şimdi kısa kısa öksürük için neler yapabiliriz bunlara göz atalım:
1. Sıcak Su
Günde 2 veya 3 bardak sıcak su içebilirsiniz. Bu hem boğazlarımızı yumuşatacak hem de hava yolunda biriken mukusun geriye doğru temizlenmesini sağlayarak sizi rahat hissettirecektir.
2. Tuzlu suyla Gargara
Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı tuz atın. Günde 4-5 kez bir iki dakika gargara yapın.
Tuzlu su balgamı ortadan kaldıracak, öksürüğü yatıştıracaktır. Hem böylece boğazınıza birikmiş balgamı yutmaktansa dışarı tükürmeniz daha rahat olacaktır. Balgam içindeki mikrop ve pislikler de bu sayede dışarı atılmış olur.
3. Ballı sıcak limon suyu
Doğal bir dekonjestan olan bal ile C vitamini deposu olan limon, bağışıklığınızı güçlendirecektir. Bu karışımdan içmek bakterilerin/virüslerin boğazınıza ve akciğerlerinize yayılmasını engellemeye yardımcı olacak, göğüsünüzde balgam birikimini de önleyecektir.
Karşımı hazırlamak için bir bardak sıcak suya bir kaşık bal ile bir kaşık limon suyu ekleyin. Bu karışımdan günde 2-3 kez içebilirsiniz.
4. Zencefil Çayı
Zencefil solunum yolu enfeksiyonlarını azaltmaya yardımcı olur, mukus salınımını azaltır. Yiyebiliyorsanız çiğ olarak çiğneyebilirsinz. Veya çekilmiş bir tatlı kaşığı zencefili 10 dakika kaynatıp çay haline getirebilir ve günde 2-3 kez içebilirisiniz. Daha iyi bir sonuç için çayınızı bal ile de tatlandırın.
5. Okaliptüs Yağı Buharı Solumak
Tıkalı burnunuzu açıp, akıntınızı hafifletmenin diğer bir yöntemi de derin nefes almak ve buhar solumaktır. Soluduğunuz sıcak suya bir kaç damla okaliptüs yağı damlatırsanız daha iyi bir netice alırsınız. Okaliptüs yağının hem analjezik hem de anti-bakteriyel özelliğinden faydalanmış olursunuz.
Sıcak bir duş alırken derin bir nefesle buhar solumak da faydalı olacaktır. Uyurken odanızda nemlendirici cihaz çalıştırmak da solunum yollarınızı kurumaktan koruyacaktır.
6. Maydanoz
Bir kaç tutam maydanoz yemek de boğazlardaki akıntıyı inceltir, akciğerden gelen balgamı azaltır. Böylece balgamı daha rahat sökersiniz. Maydanoz akıntı nedeniyle oluşan göğüs ağrısının da azalmasını sağlar.
Tere otunun da balgam söktürücü etkisi vardır.
7. Zerdeçallı süt, bal ve karabiber
Zerdeçal, bal ve karabiberin süt ile yapılan karşımı soğuk algınlığı ve enfeksiyondan kaynaklı göğüs hastalıklarına faydalıdır. Zerdaçal antibakteriyel ve enfeksiyon önleyici (anti-enflamatuar) özelliğe sahip bir bitkidir. Bu karışımdaki karabiber, zerdeçalın daha biyoaktif olmasını sağlar. İkisi beraber daha güçlü antienflamatuar ve anti bakteriyel etki sağlarlar.
Bir bardak sütü kaynatıp bir çay kaşığı çekilmiş karabiber ve çekilmiş zerdeçal ilave edip, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırın. Bu karışımı günde 2 defa yapıp tüketebilirsiniz.
8. Ballı soğan suyu
İçerdiği sülfür ve kuersetin maddeleri sayesinde soğan, mukus oluşumu önler, ağrı ve akıntı için rahatlama sağlar. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı enfeksiyonun yayılmasını engeller. Bir tane soğanı alıp rendeleyip suyunu çıkarın. Bir kaşık (yemek kaşığı) soğan suyuna bir kaç adet bal damlatarak günde 2 – 3 bu karışımı kullanabilirsiniz.
9. Sade Kahve
Geçici bir rahatlama için sade bir kahve öneririm. Kahve astımı taklit eden belirtileri azaltır ve hava yolundaki mukusun çözülmesini sağlar. İçeriğindeki kafein miktarı gözetildiğinde günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Gece alınmasını tavsiye etmiyorum.
10. Meyan
Meyan doğal bir ekspektorandır. Yani solunum yolundaki mukusu toplayıp ağız yolundan çıkmasını sağlayan bir etkiye sahiptir. Meyan hava yolundaki iltihaplanmayı da azaltıp boğazdaki tahrişi ortadan kaldırır.
Bir tutam meyanı kaynamış suda 5 dakika bekletip içebilirsiniz. Günce 2 – 3 defa içmenizde sakınca yoktur.
Bu çözüm önerilerim çözemediğiniz veya üstesinden gelemediğiniz boğaz gıcıklanması, balgam çıkarma problemleri için sadece mevcut tedavinize ek olarak evde hazırlayabileceğiniz karışımlardır. İleri derece rahatsızlıklarınız için doktorunuza danışmalı, tedavinize harfien uymalısınız. Viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlara göre daha uzun sürer. Tam bir iyilik hali için doktor kontrolü şarttır.
Kendinizi sıcak tutmaya, bol sıvı tüketmeye, rahatça dinlenmeye çalışın.
Bunlar benim toparladığım bir kaç tedavi önerisidir. Sizin de paylaşmak istediğiniz tedavi önerilerinizi bana iletmenizi bekliyorum.