vücut akupunkturu

Akupunktur, belirli vücut bölgelerine ince iğnelerin batırılmasını içeren geleneksel bir Çin şifa tekniğidir. Geleneksel Çin tıbbının bir parçasıdır ve bu nedenle bütünsel bir şifa yöntemidir. Akupunkturun tedavisi bundan yaklaşık 3000 yıl önce Çin’de geliştirilmiştir. Günümüzde tıbbi tedaviye ek olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, akupunktur sadece doktora danışılarak uygulanmalı ve hastalıkların tek tedavisi şeklinde kullanılmamalıdır.

Akupunktur nedir?

Akupunktur latince kökenli bir kelimedir ve iğne anlamına gelen “acus” ve batırmak anlamındaki “punctio” kelimelerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Akupunktur, cilt üzerindeki belirli noktalara çok ince iğnelerin batırılması ve bu noktaların uyarılması prensibine dayanan bir uygulamadır. Akupunktur, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde binlerce yıldır başarıyla kullanılmıştır. Geleneksel Çin tıbbının ayrılmaz bir parçası olan akupunktur, vücudun enerji akışını dengeleyerek organizmanın kendi kendini iyileştirme gücünü artırmasına yardım eder.

Akupunkturun etkisi?

Akupunktur yapılırken cilde bastırılan iğnelerin vücutta tam olarak nasıl bir etki oluşturduğu halen tam olarak anlaşılamamıştır. Fakat yapılan son çalışmalar akupunkturun beyindeki pozitif ruh hali sağlayan ve ağrıya karşı etkili maddelerin salınımını arttırdığını göstermiştir. Halk arasında “mutluluk hormonları” olarak adlandırılan bu maddeler serotonin ve endorfinleri içerir.

Yapılan bazı deneysel çalışmalar, akupunkturun sırt ve eklem problemlerinden kaynaklanan ağrılara karşı etkili olduğunu göstermektedir. Amerika’da yürütülen plasebo kontrollü bir araştırma, akupunkturun kronik ağrı üzerinde plaseboya göre daha iyi bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bu bilgilerin ışığında aşağıdaki etki mekanizmalarının tedavide rol oynadığı varsayılmaktadır:

  • Sinir sistemi aracılığıyla, örneğin endorfinler (endojen ağrı giderici maddeler)
  • Hormonlar aracılığıyla
  • Kan damarlarının aktivasyonu yoluyla
  • Bağışıklığı güçlendirme yoluyla
  • Kasların gevşetilmesi yoluyla

Akupunkturun Etkileri

Akupunkturun Analjezik Etkisi

Akupunktur vücuttaki endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bu hormon neticesinde vücutta ağrı kesici bir etki oluşur.

Akupunkturun Sedasyon Etkisi

Uygulamanın yapılmasının hemen ardından, 15 saniye sonrasında hastada rahatlama, gevşeme ve huzur hissi oluşmaktadır. Beyin damarlarında belirgin değişimler meydana gelmemiş olsa dahi bu etki kısa sürede hastada oluşmaktadır.

Akupunkturun Homeostatik Etki

Akupunktur otonom siniri sistemini etkilediği için vücut salgılarını dengeler ve dolaşım sistemini de düzenler. Seans sonrasında kan yağı miktarında % 20 ila % 30 azalma görülmekte, kan basıncında ise % 30 ila % 60 düşüş görülmektedir.

Akupunkturun Bağışıklık Sistemine Olan Etki

Tüm bu etkilerle beraber bağışıklık sistemini de harekete geçiren bir tedavi yöntemidir. Kandaki alyuvar ve akyuvarların sayısı artar. Dolayısıyla enfeksiyona karşı vücudu koruma altına alan hücrelerde de % 30 ila % 50 oranında bir artış meydana gelir. Bu artış bağışıklık sisteminin güçlenmesi anlamını taşır.

Akupunkturun Motor Fonksiyonlarında İyileşme Etkisi

Vücudun pek çok motor fonksiyonlarında olumlu etkileri bulunmaktadır. Kas, kemik ve kiriş yapıları güçlenir. Ayrıca diz, bel ve ayak bileği gibi vücudun kritik kemik sistemlerinde daha hızlı bir iyileşme görülmektedir. Akupunkturun kemik kırılması vakalarında kemiklerin kaynama süresini kısalttığı da bilinmektedir.

Akupunktur tedavisi nasıl yapılır?

Akupunktur tedavisinde iğneler tedavisi planlanan hastalığa bağlı olarak seçilen noktalara batırılır. Tedavide steril ve tek kullanımlık son derece ince iğneler kullanılır. Hasta genellikle sadece iğnelerin ilk girişinde çok hafif bir ağrı hisseder. Bir süre sonra, tedavi edilen bölgelerde hafif bir sıcaklık hissi gelişebilir. İğneler ciltte yaklaşık 20 ila 30 dakika kalır. Belirli etkilerin elde edilmesi için özel stimülasyon teknikleri kullanılır. Bunun için iğneler ilave olarak ısıtılabilir, bilinçaltı uyarma akımıyla uyarılabilir veya yukarı ve aşağı hareket ettirilebilir.

Akupunktur uygulama çeşitleri >>>

Akupunktur noktalarını kullanarak uygulanan başka tedavi prosedürleri de vardır. Akupresör yöntemi, akupunktur noktalarına parmaklarla masaj yapılarak bölgede toplanan enerji yoğunluğunun dağıtılması ve ilgili noktalarla bağlantılı olduğu düşünülen organların bu şekilde rahatlatılması esasına dayanır.

Akupunktur noktaları ciltte değişik bölgelere göre değişen derinin 2 mm ila 4 cm’ye kadar derinliğinde bulunur. Lazer akupunkturunda ilgili noktalara lazer iğne denilen, aslında gerçek bir iğne olmayan, bir lazer ışığı darbesiyle ulaşılarak uyarım sağlanır. Lazer akupunkturu iğnelerden rahatsız olanlar ve çocuklar arasında popüler olan hafif ve ağrısız bir yöntemdir.

Akupunktur hangi hastaların tedavisinde kullanılır?

Akupunktur ile pek çok hastalık tedavi edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü, akupunkturun kullanılabileceği toplam 40 hastalık tanımlamıştır. Akupunktur özellikle aşağıdaki rahatsızlıklar ve hastalıklar için sıklıkla kullanılır:

akupunktur iğnesi
  • Baş ağrısı ve migren
  • Sırt ağrısı
  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Psikiyatrik rahatsızlıklar
  • Romatizmal şikayetler
  • Kronik solunum yolu hastalıkları (bronşit, astım)
  • Alerjiler
  • Kadın hastalıkları ve doğum
  • Sigarayı bırakma
  • Zayıflama
  • Topuk Dikeni

Akupunktur hamileliğin son birkaç haftasında doğum sürecini kısaltmaya yardımcı olabilir. Ancak bu amaçla kullanılması düşünülüyorsa tedavi mutlaka doktora danışılarak uygulanmalıdır.

Akupunkturun yan etkileri nelerdir?

Akupunktur ülkemizde sadece sertifikalı doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Bu alanda yetkin bir hekim tarafından yapıldığı takdirde ciddi yan etkilerle karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür. Genellikle iğne batırılan noktalarda hafif ağrı ve kanama, hafif düzeyde çarpıntı gibi basit yan etkiler görülür. Nadiren ciltteki sinirlerde yaralanma sonucu 4 haftaya kadar süren ağrılar görülebilir. Fakat ehil olmayan kişilerce hijyenik olmayan şartlarda uygulanırsa tehlikeli enfeksiyonlar ve başka ciddi komplikasyonlar görülecektir.

Akupunktur ile ağrı tedavisi

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalar akupunkturun belirli ağrı tiplerinin tedavisinde yardımcı olabildiğini, bulantı ve kusmayı hafiflettiğini ve doğum yapmayı kolaylaştırdığını göstermiştir.

Örneğin, Almanya’da ülke çapında yapılan geniş çaplı bir çalışmada akupunkturun diz osteoartritine bağlı ağrı, baş ağrısı ve sırt ağrısını önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Aynı çalışmada gerilim tipi baş ağrısında, ağrının görüldüğü günlerin sayısını % 50 oranında düşürmeye yardımcı olduğu saptanmıştır. Akupunktur, özellikle baş, boyun, sırt, diz ve osteoartrit ağrısı için ağrıyı yönetme yeteneği üzerine birçok araştırmanın odak noktası olmuştur.

Akupunkturun saman nezlesi, tenisçi dirseği, menstrüel kramplar, alerjik astım veya fonksiyonel mide ve bağırsak problemleri gibi bazı yaygın hastalıkların tedavisinde yardımcı olabileceğine dair kanıtlar vardır.

Akupunktur ile zayıflama

Kilo kaybı için akupunktur tedavisinin çeşitli mekanizmalar ile etkili olduğu düşünülmektedir. Akupunkturun, vücudun enerji akışını etkileyerek aşağıdaki mekanizmalarla zayıflamaya yardım ettiği düşünülmektedir;

  • Metabolizmayı hızlandırmak
  • İştahı azaltmak
  • Beyindeki açlık merkezini baskılamak
  • Stresi azaltmak

Geleneksel Çin tıbbına göre kilo alımı, vücuttaki dengesizlikten kaynaklanır. Eski öğretilere göre bu dengesizlik karaciğer, dalak, böbrek, tiroid bezi ya da hormonal bir işlev bozukluğundan kaynaklanır. Bu nedenle, kilo kaybı için, akupunktur tedavileri genellikle vücudun bu alanlarını hedef alır.

Diyet ve egzersiz olmadan tek başına akupunktur ile kilo vermek mümkün değildir. Bu nedenle spor ve diyetle birlikte kullanılır. Kilo vermek için en önemli akupunktur noktaları kulakta bulunur. Kulakta insan vücudundaki tüm organlar uyaran noktalar bulunur. Ayrıca kulakla beyin arasındaki mesafe kısa olduğu için kulaktaki akupunktur noktaları oldukça etkilidir.

Kilo için akupunkturun tedavi şekli hakkında bilgi >>>

Kulaktaki akupunktur noktaları vücutta yağ birikimlerinin bulunduğu bölgelere göre uyarılır. Olası eşlik eden belirtiler, örneğin diz eklemi osteoartriti, sırt ağrısı veya gastrointestinal problemler göz önünde bulundurulur ve tedavi konseptine dahil edilir. Amaç her zaman kalıcı bir sonuç elde etmektir. Bulgulara bağlı olarak iğneler 10 güne kadar kulakta kalır. Kulaktaki akupunktur noktalarına batırılan iğnelerin etkiler;

  • Daha hızlı tokluk hissedilir.
  • Açlık hissinde azalma olur.
  • Aşırı yeme ortadan kalkar
  • Metabolizma ve yağ yakımı hızlanır.
  • Toksinler vücuttan atılır.
  • Hastalar kendilerini daha sakin, daha dengeli ve aynı zamanda daha aktif hissederler.

İnsanların kilo almasının temel nedeni beslenme alışkanlıklarındaki hatalardır. Beslenme alışkanlıklarının değiştirmesi hiç kolay olmaz. Diyet yaparken oluşan ve sonunda diyeti bırakmaya neden olan halsizlik, mide problemleri, baş ağrısı, baş dönmesi, stres ve sinirlilik gibi şikâyetler akupunktur tedavisi ile kontrol altına alınır.

Akupunktur diyete uyum sağlama konusunda hastaya büyük kolaylıklar sağlar. Beyinde noradrenalin seviyesini düşürüp, serotonin ve endorfin adı verilen mutluluk hormonunu seviyelerini artırarak yemek yemeden de mutlu olmayı sağlar. Metabolizmayı hızlandırdığı için normalden daha fazla kalori yakılır ve böylece daha hızlı kilo verilir.

akupunkturun kiloya etkisi

Akupunkturun aynı zamanda sindirimi düzenlediği, mide asidini azalttığı, insülin ve diğer hormonları dengelediği düşünülmektedir. Kilo verme, bölgesel zayıflama gibi konularda ancak iyi bir egzersiz planı ve sağlıklı bir diyet programı ile birlikte akupunktur tedavisi uygulanırsa daha hızlı ve kalıcı sonuçlar elde edilebileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu şekilde uygulanan bir programla 2 ay gibi bir sürede kilonuzun yaklaşık %10 – 15’ini verebilirsiniz.

Akupunktur Hakkında Sık sorulan Sorular

Akupunktur tedavisi nasıl uygulanır?

Akupunktur çelik ince iğneler kullanılarak yapılmaktadır. Birçok insanda iğnenin ağrısı çok az hissedilmektedir. İğne, basınç ve ağrı hissedilen bölgeye yerleştirilmektedir. Tedavi uygulanırken iğneler ısıtılabilir veya hafif elektrik akımı uygulanabilmektedir. Akunpuntur tedavisinden sonra kişi enerjik ve rahat hissetmektedir.

Akupuntur iğnesinin yanlış bölgeye yerleştirilmesi ağrıya sebep olabilmektedir. Enfeksiyonu önlemek adına iğneler sterilize edilmelidir. Bu sebeple hijyen koşullarını sağlayan bir ortamda nitelikli bir akupunktur uzmanından tedavi almak önemli olmaktadır.

Akupunktur uygulaması ne kadar sürer?

Akupuntur tedavisinde kullanılan iğneler steril, tek kullanımlık ve insan saçı kadar incedir. Bir akupunktur uzmanı, bir inçten birkaç inçe kadar çeşitli derinliklerde iğneler sokar. İğneler birkaç dakika veya 20 dakika kadar kalır.

Akupunktur tedavisi nelere iyi gelir? Hangi hastalıklara uygulanır?

Akupunktur tedavisinin sakinleştirici bir etkisi vardır. Geleneksel Tamamlayıcı ve İntegratif Sağlık Birimi, akupunkturun şu hastalıklara uygulanabileceğini söylemektedir:

  • Bel ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Osteoartrit (Kireçlenme)
  • Diz Ağrısı
  • Baş Ağrısı
  • Migren
  • Mide Bulantısı
  • Romatizmal Eklem İltihabı

Akupunktur tedavisinin yan etkileri nelerdir? Akupunktur zararlı mıdır?

Akupunktur tamamlayıcı bir tedavidir ve Akupunktur doktoru tarafından sağlık durumunuz değerlendirilerek uygulanmalıdır. Kronik ağrı veya diğer durumları tedavi etmek için akupunktur diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.

Her tedavide olduğu gibi akupunktur da bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Alerjik Reaksiyon
  • İğne girişinde ağrı ve kanama
  • Mide bulantısı
  • Enfeksiyon (çok nadir)
  • İğnelerin yerleştirildiği alanın etrafında morarma
  • Baş dönmesi
  • Deri Döküntüsü
  • Daha az yaygın olan, kan damarı ve sinir yaralanması, tedavi sırasında iğne kırılmasından kaynaklanan komplikasyonlar, pnömotoraks gibi uygulama yerine göre lokal bölgesel komplikasyonlar olabilir.

Yan etkilerini azaltmak için, akupunktur tedavisi her zaman temiz, tek kullanımlık iğneler kullanılarak lisanslı ve ruhsatlı merkezlerde uzman hekim tarafından yapılmalıdır.

Akupunktur tedavisine gelirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Akupunktur tedavisine gelmeden önce uygulama yapacak kişinin mutlaka sertifikalı bir doktor ve Sağlık Bakanlığından ruhsat alınmış bir merkezden uygulama yapılacağını teyit edin. Tedaviye nelerin dahil olduğunu, durumunuza ne kadar yardımcı olacağını öğrenin.

  • Akupuntur tedavisinden iki saat önce mutlaka bir şeyler yemeniz önerilmektedir. Aç karnına giderseniz, sersemlik hissetme riskiniz bulunmaktadır.
  • Randevu gününde bol giysiler giymek de önemlidir. Bu, akupunkturcunun iğneleri doğru yerlere yerleştirmesini kolaylaştıracaktır.
  • Akupunktur tedavisinden en az iki saat önce bir uyarıcı olduğu için kahve içmeyi bırakın.

Akupunktur iğnesi acıtır mı? Akupunktur riskli midir?

Akupuntur iğneleri, ağrının olduğu bölgeye yerleştirildiği zaman hissetmezsiniz çünkü iğneler ve nazikçe batırılmaktadır. Bir iğne istenilen derinliğe ulaştığında, hafif ağrı ve karıncalanma hissedilebilmektedir. Ayrıca akupuntur noktalarında sıcaklık hissi oluşabilmektedir. Çoğu zaman ağrı veya rahatsızlık kısa süreli olacak şekilde sadece birkaç saniye sürmektedir.

Akupunktur kimlere uygulanır?

Akupunktur tedavisi, çeşitli hastalık ve durumlarla ilişkili rahatsızlığı gidermek için kullanılmaktadır.

  • Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma
  • Diş ağrısı
  • Fibromiyalji (romatizmal ağrı sendromu)
  • Gerilim baş ağrıları ve migren dahil baş ağrıları
  • Bel ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Kireçlenme
  • Alerjik rinit gibi solunum bozuklukları

Akupunktur çocuklara uygulanabilir mi?

Akupunktur tedavisi doğru yapıldığında yan etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem çocuklara da uygulanabilmektedir.

Akupunktur tedavisi zayıflatır mı? Akupunktur nasıl zayıflatır?

Akupunktur, kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Akupunktur iştahı azaltır, metabolizmayı düzenler, diyet yaparken ortaya çıkan halsizlik ve gerginlik hissini, yemeklere karşı saldırganlığı azaltır. Sağlıklı yaşam tarzı ve doğru beslenme ile akupunktur kilo vermeye yardımcı olabilir. Akupunkturun tedavisi ile birlikte kilo vermeyi planlıyorsanız ve kalıcılık istiyorsanız yaşam şeklinizi de mutlaka kalıcı olarak değiştirmelisiniz.

Kliniğimizde Akupunktur uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Genel vücut akupunktur tedavisinde; vücudun belli bölgelerine çok ince uçlu iğneler batırılmaktadır. Bu iğneler yaklaşık 20-30 dk. vücutta durmaktadır. İğneler steril ve tek kullanımlıktır.

Ağrı hastalarında 5 – 7 seanslık bir tedavi gerekmektedir. Genelde tedavi seansları 2 gün ara ile yapılmaktadır. Her tedavi seansında, hasta ortalama 1 saat akupunktur polikliniğinde vakit geçirmektedir.

Akupunktur nasıl etki eder?

Akupunktur, vücudun kendi düzenleyici ve koruyucu mekanizmaları olan santral sinir sistemi, endokrin sistem, kardiyo- vasküler sistem, immunolojik sistem’i aktive ederek etki gösterir. Bu yüzden akupunktur fonksiyonel hastalıkların tedavisinde etkilidir. Yapısal hastalıkların tedavisinde yeri yoktur.

Vücutta belirli noktalara akupunktur iğneleri batırılır. İğneler batırıldığı zaman sinir uçları uyarılır ve uyarı sinir yolları ile omuriliğe, oradan da beyindeki merkezlere ulaşır. Bunun sonucu olarak vücudumuzda çeşitli kimyasal maddeler salgılanır ve dolaşım yoluyla bu maddeler hastalıklı bölgeye ulaşarak etki eder.

Akupunktur; lokal ve santral etkiyle immün sistemi ve protein kaskad sistemlerini düzenler. Humoral immün sistemi (bakteriyel enfeksiyonlara karşı temel savunma mekanizması) ve Sellüler immün sistemini (gecikmiş alerjik reaksiyonlar, doku reddi, kanser hücrelerinin yok edilmesi, viral, fungal , bakteriyel ajanlara karşı savunma) güçlendirir.

Akupunktur tedavisine gelirken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Akupunktur tedavisine gelirken, hastanın çok aç yada çok tok olmaması,alkollü ve yorgun olmaması lazımdır. Akupunktur tedavisinden sonra hastaların ağır ve yorucu işler yapması sakıncalıdır. Herhangi bir kayba neden olmamak için değerli takı takılmamalıdır. Akupunktur tedavisine bir refakatçi ile birlikte gelinmesi önerilir.

Akupunktur tedavisinin yan etkisi var mıdır?

Normalde akupunkturun ciddi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak tedavi sonrası vücutta endorfin seviyesini arttırdığı için hastada hafif bir uyku ve gevşeme hissi oluşmaktadır. Çok nadiren bazı hastalarda iğnelenme yerlerinde, iğne ağrısı hissi oluşabilmektedir.

Kaç çeşit akupunktur vardır?

  • Vücut akupunkturu
  • Mikrosistem akupunktur (Kulak, El, Ayak, Kafa)

Vücut akupunkturu; organların düzenli çalışmasını sağlar. Metabolizmayı düzenler. Akupunkturda her organın kendine has bir elektriksel kanalı vardır, tedavi sırasında bu kanallar içindeki enerji akışı dengelenir. Vücut akupunkturu ile vücudun kendini sürekli yenileme ve dış etkenlere karşı dengede tutma kabiliyeti uyarılır.Vücutta bulunan 12 ana ve 2 ekstra meridyen aracılığı ile dolaşan Qi (çi) enerjisi akupunktur tedavisi ile dengelenir.

Kulak akupunkturu bedenin hemen hemen her uzvuyla ilgili bir akupunktur noktası barındırdığından (bağırsak, kalp, karaciğer vb) akupunktur tedavisinde vücutla beraber veya tek başına kullanılması önemlidir. Öte yandan kulağın bu özelliği, hastalıkların belirlenmesine ve hedef odaklı tedavisine yardımcı olmaktadır.

Akupunkturla ilgili Sıkça Sorulan Sorular

Akupunktur tedavisi ne kadar sürer ?

Bir seans ortalama 20 dakika sürer, 40-60 dakika kadar da uzatılabilir. Seans sıklığı, hastalığına göre günlük, haftada 2-3 kez veya aylık olarak ayarlanır. Bazı mevsimsel hastalıklarda (alerjik astım, alerjik rinit vb) her sene belli dönemlerde birkaç seans uygulamak gerekebilir.

Akupunktur iğneleriyle AİDS, Hepatit B, Hepatit C gibi hastalıklar bulaşır mı?

Akupunkturda kullanılan iğneler tek kullanımlıktır ve seans sonrası çöpe atılır. Dolayısıyla bu iğnelerle herhangi bir enfeksiyonun bulaşması söz konusu değildir.

Akupunktur iğnesi acıtır mı?

Akupunktur neredeyse ağrısızdır. İğneler çok ince olduğundan batırılırken yok denecek kadar az ağrı hissedilir.

Akupunktur nasıl uygulanır?

Kullanılan iğneler genellikle tek kullanımlık steril iğnelerdir ve özel tekniklerle batırıldıkları için çok acı vermezler.

Buna rağmen iğne fobisi olanlara iğnesiz akupunktur yöntemleri uygulanır. Bunlar Adaptasyon Regülatörü ve AWT (Acustik Wave Therapy) yöntemleridir. Bunlarda manyetik uyarı, yada ses dalgaları ile oluşan şok dalga uyaran olarak kullanılır.

Akupunktur seansı ne kadar sürer?

Seans ortalama 15 – 20 dakikalık bir tedavi uygulamasıdır.

Akupunkturun yan etkisi var mı?

Yan etkisi yoktur çünkü akupunkturda kişiye herhangi bir ilaç veya kimyasal madde verilmez. Akupunktur vücuttaki bulunan hormonları ve maddeleri harekete geçirerek hastalıkları tedavi eder.

Akupunkturun zararı var mıdır?

Tecrübeli kişiler tarafından uygulandığı takdirde vücuda zararı yoktur.

Çocuklarda akupunktur yapılır mı?

Evet, çocuklarda güvenli şekilde akupunktur yapılır.

Akupunktur nedir?

Akupunktur vücutta belirlenen önemli noktalara steril kıl kalınlığında ince iğneler batırılmasıyla uygulanan, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, etkili, bilimsel bir tedavi yöntemidir. Yaklaşık 5000 sene önce Çin-Uygur bölgesinde temelleri atılmış, kullanılan noktalar ve yöntem günümüze kadar neredeyse aynı şekilde gelmiş, ek olarak zaman içinde geliştirilmiş, kulak el gibi mikrosistemler eklenmiş ve günümüzde de gittikçe artan oranlarda kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde sadece sağlık bakanlığı sertifikalı doktorlar tarafından uygulanmasına izin verilmektedir . Lokal enfeksiyon , yabancı cisim reaksiyonu , ani tansiyon değişimi gibi yan etkiler görülebilmekte fakat ehil ellerde bu riskler minimal hale gelmektedir.

Neredeyse yan etkisiz olması, hastaya dokunma şansı veren muayene yaklaşımları , rahatsızlıkların vücudun tamamını ilgilendirdiğine inanması ve bütünsel bir yaklaşımla hastaya bakması önemli avantajlarıdır. Bu bakış açısıyla ağrı başta olmak üzere birçok rahatsızlıkta tarafımıza başvuran hastalara şifa vermeye çalışırken elimizi kuvvetlendiren güçlü bir silah olarak biz de akupunktur tedavisini kullanmaktayız.

Akupunktur nasıl etki eder ?

Akupunkturun etki ettiğini biliyoruz ama henüz nasıl etki ettiğini bilmiyoruz dersek yanlış yorum yapmamış oluruz. Etki mekanizmasını çözmedeki ana sorun muhtemelen modern bilimin yani Newton’un temellerini attığı gözlemlenebilir olan bilimin bakış açısıyla akupunktur etki mekanizmasını anlamaya çalışmamızdan kaynaklanıyor olabilir. Oysa ki akupunktur vücutta gözlemlenemeyen enerjetik bir denge olduğunu , rahatsızlıkların çoğunun bu dengedeki sapmalardan kaynaklandığını savunur. Bozulan bu vücut dengesinin tekrar yerine getirilmesiyle hastalıklarda rahatlama meydana geldiğine inanır. Muhtemelen Quantum fiziğinin anlaşılmasıyla akupunktur etki mekanizmasında destekler artacaktır .

Bununla birlikte modern tıp ve bilimin desteklediği bir çok çalışmada akupunkturun sinir sistemi aracılığıyla endorfinler vb. endojen ağrı kesici maddeleri salgılattığı, bunun yanında hormonların düzeyinde olumlu değişikliğe neden olduğu, lokal  kan akımını artırdığı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kas gevşemesi sağladığı saptanmıştır. Yani biyoelektriksel düzeyde vücudun kendi iyileştirme ve ilaç mekanizmalarını kullanmaktadır diyebiliriz.

Akupunktur nasıl uygulanır ?

Detaylı muayene sonrasında saptanan hastalığa ya da rahatsızlığa göre uygun nokta kombinasyonları seçilir. Seçilen bu noktalara 1 ile 4 cm arası steril ince iğneler batırılarak yapılır. İğneler batırıldığı noktada yaklaşık 20 ile 60 dk arası bekletilmektedir. Buradaki en önemli husus nokta seçimi ve sonrasında doğru uygulama tekniğidir. Lazer, elektroakupunktur ve moksa denilen lokal ısıtıcı ajanlar farklı teknik olarak kullanılabilir.  İğne girerken hafif acı hissedilebilir fakat seans sırasında acı olmamaktadır.

Akupunktur hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ?

Hastanelerimizde sıklıkla ağrı tedavisi için kullanılmaktadır . 100 ün üstünde rahatsızlıkta kullanılan ve daha çok kilo verme ve sigara bırakma tedavilerinde popüler olan akupunktur ağrı tedavisinde de oldukça etkilidir. Özellikle yaygın bel boyun sırt ağrılarında , vücudun tek tarafının tamamının etkilendiği sebebi bulunamayan , başa yayılım gösteren ağrılar klinikte en çok başvuru aldığımız kullanım alanlarıdır.  Endişe, korku , stres , özgüven eksikliği , mükemmeliyetçilik gibi olumsuz enerji yaratan durumların yanında, soğuk, sıcak , nemli hava gibi dış faktörleri hastalık sebebi olarak kabul eder ve akupunktur felsefesine göre vücudumuzda bulunan gözle göremediğimiz kanallar içinde dolaşan enerjinin ahenginin bozulmasıyla rahatsızlıkların oluştuğu kabul edilir. Tedavi de bu kanallardaki akım düzenlenir.

Bel-Boyun ağrısı, yüz felci, uyku ve sindirim problemleri, birçok semptomun birlikte görüldüğü fibromyalji ve irritabl barsak sendromu gibi hastalıklarda, husursuz bacak sendromu tedavisinde hastanemizde uygulanmaktadır. Bununla birlikte kilo verme ve sigara bırakma tedavilerinde de kullanmaktayız.

Akupunkturla ilgili son çalışmalar

Son 20 yılda akupunkturun etkinliği üzerine çok sayıda çalışma yapılmış ve 117 durumda etkinlik olduğuna dair veriler bildirilmiştir.

Pozitif etki kanıtlarının saptandığı durumlar alerjik rinit, diz osteoartriti, migren önlenmesi, kemoterapi ile ilişkili bulantı ve kusma (antiemetik ilaçlarla birlikte), kronik bel ağrısı, postoperatif bulantı ve kusma, postoperatif ağrı, gerilim tipi ve kronik baş ağrısıdır.

Potansiyel pozitif etkilerinin saptandığı durumlar akut bel ağrısı, akut inme, anksiyete, obezite, boyun ağrısı, aromataz inhbitörleri ile ilişkili eklem ağrıları, erişkinlerde astım, gebelik sırasında bel ve pelvik ağrı,  perimenopozal ve poztmenopozal insomni, plantar topuk ağrısı, inme sonrası insomni, inme  sonrasında omuz ağrısı, ambulatuvar anestezi, duyusal algı eşiğinin modülasyonu, kanser ağrısı, kanserle ilişkili yorgunluk, inme sonrası spastisite, posttravmatik stres sendromu, kabızlık, depresyon (antidepressanlarla birlikte), kuru göz, huzursuz bacak sendromu, kolorektal kanser rezeksiyonu sonrasında iyileşme, şizofreni (antipsikotiklerle birlikte), hipertansiyon (medikal tedavi ile birlikte), siyatik, omuz sıkışma sendromu (erken evrede egzersizle birlikte), insomni, irritabl barsak sendromu, doğum ağrısı, omuz ağrısı, sigaranın bırakılması (3 aya kadar), lateral dirsek ağrısı, inme rehabilitasyonu, temporomandibüler ağrı (çene ağrısı), menopoz sonrası sıcak basmalarıdır.

Akupunktur ile zayıflama nasıl olur ?

Haftada bir yapılan seanslarda akupunktur ile ortalama 1-2 kilo arası verilebilmektedir. Seanslarda önce vücut akupunkturu uygulanır ve ortalama 30 dk sürer, sonrasında kulağa bir hafta kalmak üzere kalıcı küçük iğneler konulur. Bu iğneler ile tokluk merkezi uyarılır, oluşabilecek stres azaltılır .Bu süreçte hastaya uygun diyet programı ve egzersiz mutlaka birlikte önerilir. Akupunktur tedavisiyle yapılan diyetin rahat geçmesini sağlandığı , metabolizmanın hızlandırıldığı, diyet yaparken normalde oluşan fazla stresi ve iştahı baskıladığı bilinir ve etkisini böyle gösterdiğine inanılır. Özellikle diz bel boyun bölgelerinde kireçlenmesi olup mutlak kilo vermesini istediğimiz hastaların tedavisinde yapılan diğer tedaviler etkisinin daha uzun sürmesini sağlayabilir hatta kalıcı olarak eklemler üzerindeki fazla yükü kaldırabilir.

Akupunktur ile sigara bırakma nasıl olur ?

Yine kilo alma tedavisinde olduğu gibi vücut akupunkturu ile birlikte kulak akupunkturu uygulanarak yapılır . Ortalama 7 seans sürebilir. Sigara bırakıldığında oluşan çekilme semptomlarını ve stresi azaltır, içme isteğini ve el alışkanlığını baskılar.

Vücudun bütünsel sağlığını bozan kilo ve sigara bağımlılığı uzun dönemde mutlaka ağrılara sebep olacaktır. Bu yüzden akupunktur tedavisi bu sorunların da önlenmesinde faydalı olarak şikayeti değil hastalığın nedenini tedavi etme imkanı sağlamaktadır.

Akupunktur Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Vücudun belirli bölgelerine iğne batırılarak kişinin tedavi edilmesini amaçlayan akupunktur tedavisi Geleneksel Çin tıbbında önemli bir yere sahiptir. Yaklaşık 3000 yıl önce Çin’de bulunan bu yöntem yünümüzde modern tedavilere ek olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yöntem doktor muayenesi doğrultusunda uygulanmalıdır. Hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı tıp tedavi yöntemi olarak görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul edilen akupunktur dünyada birçok ülkede modern tedaviye ek olarak hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır. İğne batırılan noktalar vücudun enerji akışını dengelemekte ve tedavi edilmesi talep edilen hastalıklarda iyileştirici rol oynamaktadır.

Akupunktur nedir? | Akupunktur Tedavisi

Vücut üzerindeki belirlenen noktaların uyarılması için cilde çok ince uca sahip iğne batırılmasıdır. Latince kökenli olan acuapunctio kelimesinden dilimize çevrilen akupunktur “acua” ve “punctio” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Acua; iğne, punctio; batırmak anlamına gelmektedir.

Birçok hastalığın tedavisinde uzun yıllardan beri kullanılmakta ve başarı elde edilmektedir. Geleneksel Çin tıbbında sıklıkla başvurulan bu yöntemde vücuttaki enerji akışının denge kazanması sağlar. Bu denge kişinin kendi kendisini iyileştirme gücünü artırarak doğal bir tedavi imkânı sağlar.

Akupunktur Nasıl Bir Etki Oluşturur?

Vücudun belli bölgelerinde cilde uygulanan iğnelerin oluşturduğu etki tam olarak belirlenmemiştir. Yapılan son araştırmalar doğrultusunda akupunkturun beyne uyguladığı etki sonucunda kişi pozitif bir ruh haline sahip olurken ağrı oluşmasına engel olan hormonlar salgılanmaktadır. Halk dilinde mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin ve serotonin içermektedir.

Deneysel çalışmalar doğrultusunda insan vücuduna uygulanan akupunktur tedavisi sırt ve eklem ağrılarına karşı iyileştirici etkiye sahiptir. ABD’de plasebo için yapılan araştırma ile akupunktur karşılaştırılmıştır. Sonuca göre; akupunkturun kronik ağrı tedavisinde daha etkili olduğu bulunmuştur. Tedavide rol oynayan etki mekanizmaları şu şekildedir:

Kan damarlarının aktivasyonu
Bağışıklığın güçlenmesi
Kasların gevşemesi
Hormon salınımı
Sinir sisteminin uyarılması (endorfin gibi)

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi öncesinde doktor ile yapıla görüşme doğrultusunda tedavisi talep edilen hastalığa göre tedavi planı oluşturulur ve iğnenin batırılacağı noktalar belirlenir. Tedavi şu şekilde uygulanır:

  • Tedavi steril bir ortamda uygulanır. Tek kullanımlık sterilize edilmiş ince iğneler ile işlem yapılır.
  • İşlem süresince yalnızca iğnelerin ilk batırıldığı aşamada hafif bir ağrı hissedilir.
  • İğne batırıldıktan bir süre sonra hasta sıcaklık hissedebilir.
  • İğneler batırıldıktan sonra ortalama 20-30 dakika deride kalır.
  • Etki elde edilebilmesi için stimülasyon yöntemleri uygulanabilir. Bunlar; iğnenin ısıtılması, aşağı yukarı hareket edilmesi, bilinçaltının uyarılması olabilir.

Akupunktur noktaları vücutta farklı noktalara dağılmaktadır. Bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Derinin 2-4 mm altında yer alır. Lazer akupunktur tedavisinde lazer ışığı cilde baskı uygulayarak uyarılmasını sağlamaktadır. Gerçek iğneler bulunmayan bu yöntem, iğneden rahatsız olan bireylere ve çocuklara uygulanmaktadır. Ağrısız ve acısız bir yöntemdir.

Akupunktur noktaları başka tedavi yöntemlerinde de kullanılmaktadır. Bunlardan biri akupresör yöntemidir. Belirlenen noktalara parmakla masaj yapılması ile enerjinin dağıtılması amaçlanır. Vücutta organlarla ilgisi olduğu düşünülen noktalara yapılan masaj ile tedaviye ihtiyaç duyulan organların rahatlaması sağlanır.

Vücut Akupunkturu Nedir? | Vücut Akupunktur Tedavisi

Vücutta birçok noktaya akupunktur uygulanmaktadır. Bu noktalar belli bölgelerde yer alır. Bunlar; baş, gövde, boyun, kollar ve bacaklardır. Akupunktur noktaları kişiye özel uygulanan ölçümler ile belirlenmektedir. Vücuttaki enerji akışının dengelenmesi ve nitelikli bir şekilde devam ederek beyne ulaşabilmesi için belirlenen noktalara iğne batırılmaktadır. Bu iğneler ile vücuda elektrik iletimi de yapılabilir.

Kulak Akupunkturu Nedir?

Kulak bölgesi vücudun aynası olarak kabul edilmekte ve mikrosistem olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeple akupunktur tedavisinde sıklıkla tercih edilen bir bölgedir. Uygulanan iğneler vücuttaki sistem bozukluğunu tedavi ederken birçok organdaki hastalıklarda iyileştirici rol oynamaktadır. Kulak bölgesine; hormon bozuklukları ve ağrı tedavisi için iğne uygulanmaktadır.

Akupunktur hangi hastaların tedavisinde kullanılır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan rapora göre akupunktur, 40 hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Bu hastalıklar arasında en çok tercih edilenler şu şekildedir:

  • Kadın hastalıkları ve doğum tedavisi
  • Sigara bırakma (nikotin bağımlılığı)
  • Zayıflama
  • Psikiyatrik hastalıklar (depresyon vs.)
  • Alerji tedavisi
  • Baş ağrısı
  • Migren
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Sırt ve eklem ağrıları
  • Romatizma hastalıkları
  • Solunum yolu hatalıkları (kronikleşen astım, bronşit)
  • Hamileliğin son haftalarında doğum sürecini kısaltmak amacı ile akupunktur tedavisi uygulanmaktadır. Bunun için doktor muayenesi ve onayı gerekmektedir.

Akupunktur ile Ağrı Tedavisi

Yapılan araştırmalar doğrultusunda akupunktur çeşitli ağrıların tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Doğum yapmayı kolaylaştıran bu tedavi kusma ve bulantı gibi rahatsızlıkları da azaltmaktadır.

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre akupunktur tedavisi ile;

  • Dizde görülen osteoartritine bağlı ağrı
  • Sırt ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Boyun ağrıları gibi rahatsızlıkları önemli düzeyde azaltmıştır.
  • Aynı araştırmada gerilmeye bağlı görülen baş ağrısında ağrı hissedilen günler yarı yarıya azalmıştır.

Birçok ağrıyı tedavi etme bakımından önemli bir tedavi yöntemi olan akupunkturun şu hastalıkları tedavi ettiğine dair kanıtlar bulunmaktadır:

  • Tenisçi dirseği
  • Alerjik astım-bronşit
  • Fonksiyonel bağırsak ve mide problemleri
  • Saman nezlesi
  • Menstrüel kramp

Tedavi Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Tedavi için dikkat edilmesi gereken ilk unsur tedavinin uygulanabilmesi için tercih ettiğiniz kurumun Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış olmasıdır.
  • Tedaviyi gerçekleştirecek doktorun tedaviyi gerçekleştirebilmesi için sertifikaya sahip olması gerekmektedir.
  • Tedavi için prosedürde neler olduğu ve tedavi beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağını belirlemelisiniz. Örneğin; diz ağrısı için tercih ettiğiniz akupunktur tedavisini seçtiğiniz sağlık kuruluşunun uygulamaması.
  • Tedaviye gelirken rahat giyinebileceğiniz, bol kıyafetler tercih etmelisiniz. İğne uçlarının doğru yerleştirilmesi bakımından önemlidir.
  • İşlemden önce alkol ve sigarayı bırakmalısınız.
  • Kafein içeren içecekleri tedaviden en az 2 saat önce tüketmeyi bırakmalısınız.

Akupunkturun Yan Etkileri Nelerdir?

Akupunktur tedavisi, uygulamaya ruhsatı olan sağlık kuruluşlarında uygulama yapabilme sertifikasına sahip doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Alanında uzman bir hekimin tedaviyi uygulaması durumunda oluşabilecek ciddi yan etki ihtimali oldukça düşüktür. Genellikler iğnenin batırıldığı noktalarda hafif kanama ve hafif ağrı görülebilir.

Ciltteki sinirlerde oluşabilecek herhangi bir yan etkide ortalama 1 ay devam edecek ağrı oluşabilir. Bu komplikasyon işinde ehil olmayan kişiler tarafından, steril olmayan bir ortamda tedavi yapılırsa ortaya çıkabilir.

Akupunktur tedavisi modern tedaviye ek olarak uygulanan tamamlayıcı yöntemlerden biridir. Her tedavide olduğu gibi bu tedavi de bazı yan etkileri ve riskleri barındırmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Deride dökülme
  • İğne batırılan noktalarda morarma
  • İğne yapılırken oluşan kanama ve ağrı
  • Çok nadir de olsa enfeksiyon
  • Alerjik reaksiyon

Nadir olarak meydana gelebilecek yan etkiler ise;

  • Kan damarında ya da sinirlerde yaralanma
  • İğne batırılırken kırılması durumunda oluşan komplikasyonlar

Akupunktur ile Zayıflama

Akupunktur tedavisi kilo vermek için sıklıkla tercih edilen geleneksel yöntemlerden biridir. Vücuda uyguladığı etki ile enerji akışını değiştirirken uyguladığı mekanizmalar ile kişini zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Bu mekanizmalar şu şekilde sıralanabilir:

  • İştahın azalması
  • Beyinde açlığı kontrol eden merkezin bastırılması
  • Stresin azaltılarak yeme bozukluklarını düzenlemesi
  • Metabolizmanın hızlanması

Kilo almak Geleneksel Çin tıbbına göre vücudun dengesiz olmasından kaynaklanmaktadır. Kilo kaybı oluşması için hormonal bir işlev bozukluğu görülen vücudun bazı alanlarını hedef alır. Eski öğretilere göre vücutta dengesizliğe yol açtığı için hedef alınan noktalar; dalak, böbrek, tiroit bezleri ve karaciğerdir. Hormonların işlev bakımından bozuk olması da dengesizlik oluşturmaktadır.

Zayıflama için kulaktaki akupunktur noktaları uyarılmaktadır. Vücutta yağ fazlalığı oluşan her bölge için kulakta karşılığı olan nokta uyarılmaktadır. Kilo problemine eşlik eden bazı rahatsızlıklar da tedavi sürecine dahil edilmektedir. Bunlar; sırt ağrısı, gastrointestinal problemler, diz ekleminde kireçlenme gibidir. Hastanın rahatsızlık derecesine ve elde edilen bulgulara bakılarak akupunktur iğneleri kulakta 10 güne kadar kalabilir.

Kulağa batırılan iğneler şu etkileri oluşturmaktadır:

  • Aşırı yeme isteğini ortadan kaldırır.
  • Ödem ve toksinler vücuttan atılır.
  • Açlık hissi ortadan kalkar.
  • Metabolizmanın hızlanmasıyla yağ yakımı hızlanır.
  • Yemek yerken tokluk hissi daha hızlı oluşur.
  • Hastanın kendisini daha aktif, enerjik ve dengeli hissetmesini sağlar.

Akupunktur ve Diyet

Kilo almanın temel nedenlerinden biri dengesiz ve düzensiz beslenme biçimidir. Beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar zaman içerisinde alışkanlık haline gelir ve değiştirilmesi pek kolay değildir. Diyet yapılırken çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir, bunlar diyeti bırakmaya neden olabilir. Bu şikayetler:

  • Baş ağrısı
  • Stres
  • Sinirlilik hali
  • Baş dönmesi

Yukarıdaki belirtiler görülmesi durumunda hastaya uygulanan akupunktur tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Kişinin diyete uyum sağlaması için önemli bir katkı sağlayan tedavi mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayarak yemek yemeden de kişinin mutlu bir ruh haline sahip olmasını amaçlar. Metabolizmanın hızlanmasında etki göstererek kalori yakımını hızlandırır ve kilo verdirir.

Diyet yapan hastalarda; mide asidi azaltır, insülini düzeyini dengeler ve sindirim sistemini düzenler. Kilo verme sürecini sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve beklenen sonuçlara ulaşılabilmesi için egzersiz planı ve dengeli bir diyet programı uygulanmalıdır. Bu programın akupunktur tedavisi ile desteklenmesi sonuçların kalıcı olmasını sağlar. Böyle bir program ile kilonuzun %10’unu ortalama 2 ay içerisinde verebilirsiniz.

Akupunktur Sık Sorulan Sorular

Akupunktur tedavisi niçin yapılır?

Vücuttaki enerji akışının dengelenmesi bazı hastalıklar ve bu hastalıklara yol açan semptomların hafifletilmesi için akupunktur tedavisi uygulanmaktadır. Geleneksel bir yöntem olarak kullanılan tedavide hastanın vücudundaki bazı noktalara çok ince uçlara sahip iğneler sokulur.

Akupunktur kimlere uygulanmaz?

Genel olarak her yaştan her bireye uygulanan tedavi hamile kadınlarda erken doğum gibi birçok olumsuz sonuca neden olabileceğinden hamile kadınlara uygulanmamaktadır. Bunun yanında kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda akupunktur tedavisi riskli olabilir.

Akupunktur acı verir mi?

Akupunktur tedavisi ile ilgili genellikle endişe edilen ve merak edilen bir durumdur. Ağrısız olarak nitelendirilebilecek bir yöntemdir. Tedavide kullanan iğneler oldukça incedir. Hastalar işlem öncesine endişeli olsalar da genellikle iğneyi çok az hissetmektedir.

Akupunktur kaç seansta etkisini gösterir?

Uygulanan seansın yeterli olup olmadığı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Genellikle 10-15 seans yeterli olsa da bazı hastalar tedaviye 3-5 seans sonrasında cevap verebilir. Bazı hastalarda ise daha fazla seans uygulanması gerekebilir. Kaçıncı seanstan sonra şifa bulunacağı hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Akupunktur gerçekten faydalı mı?

Akupunktur için ABD’de çalışmalar yapılmış bu çalışmalar doğrultusunda; diş ağrısı, kireçlenme, fibromiyalji, kronik bel ağrısı gibi semptomların hafiflediği belirtilmiştir. Akupunktur ayrıca bağımlılığı azaltmak, genel olarak iyi hissetmek ve yorgunluğu almak için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

AKUPUNKTUR

Akupunktur, yüzyıllardır Çin’de uygulanan, vücutta ve kulakta tanımlanmış noktalara iğne batırarak yapılan bir tedavidir. Tedavide temel amaç vücut sistemlerinin kendi iyileşme mekanizmalarını uyandırarak hastalıkların tedavisini sağlamaktır. Akupunktur sadece Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde değil Almanya, Avusturya, Fransa gibi pek çok Avrupa ülkelerinde de uygulanmaktadır. Bilimsel platfomlarda yapılan araştırmalarda akupunktur ile ilgili bugün itibarıyla 16000’e yakın bilimsel yayın bulunmaktadır. Birçok hastalıkta etkinliği kanıtlanmış ve kas iskelet sistemi hastalıkları tedavisinde tedavi rehberlerine önerilen tedavi olarak girmiştir.

Akupunkturun etki mekanizması

Akupunkturun etkinliği geleneksel Çin Tıbbı’na göre vücudumuzda kan gibi dolaşan Qi adı verilen hayat enerjisinin düzgün ve dengeli olmasının sağlanması temeline dayanır. Düzgün ve dengeli akışı olan Qi enerjisi hormonal, sinirsel ve fonksiyonel tüm sistemlerin bütünsel olarak iyi işlemesi ve sağlıklı olma durumunu oluşturur. Aslında Geleneksel Çin Tıbbı Qi akışının özelliklerine göre bir tanı metodu da içermektedir. Ancak günümüzde akupunkturistler genellikle modern tıp yöntemlerine tanı koyarak tedavi planlamaktadırlar.

Vücuda iğnelerin uygulandığı tanımlanmış akupunktur noktaları incelendiğinde bu noktaların damar ve sinir ağından zengin alanlar olduğu saptanmıştır. Akupunktur noktaları ciltte dar cilt altına doğru daha genişleyen koni şeklindedir ve basmakla hafif ağrılı yerlerdir. Her bir akupunktur noktasının olduğu yer, yakın alanı ve uzak bölgelere etkileri vardır. Akupunktur tedavisinde bu noktalar özelliklerine ve yerleştikleri meridyene göre kullanılır. Özellikle sistemik etkili denilen akupunktur noktaları hastalığın nedenine göre seçilen ve tedavi etkinliğini arttıran noktalardır. Akupunktur noktalarının vücutta oluşturdukları etkilerin incelendiği pek çok klinik çalışmada, incelenen akupunktur noktasının uyarımı ile antiromatizmal, ağrı kesici, sakinleştirici, anidepresan özellikle kimyasal maddelerin artması veya azalması sağlanabildiği gibi, damarların genişlemesi/daraltılması, barsak hareketlerinin düzenlenmesi, kalp ritminin düzenlenmesi, ödemin azaltılması, bağışıklığın düzenlenmesi, kas gevşemesi sağlanması gibi pek çok etkiyi yaratmak mümkündür.

Akupunkturun etkili olduğu hastalıklar

Akupunktur tedavisi ile ağrı azaltılır, kas tonusu düzenlenir, kan dolaşımı düzenlenir. Bu özellikleri özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında akupunkturun geniş kullanım alanı bı-ulmasını sağlar. Ayrıca akupunktur ile sağlanan sakinleşme, antidepresan etki hastaların uykularının ve ruh durumlarının düzelmesine yardımcı olur. Bu etkiler sayesinde akupunktur örneğin sınav döneminde yaşanan gerginlik, endişe, huzursuzluk durumlarında son derece başarılı olarak kullanılmaktadır.

Akupunktur ile bağışıklık sistemi desteklenir. Bu sayede enfeksiyon hastalıklarından korunma mümkün olabildiği gibi akupunktur bağışıklık sisteminde yaptığı düzenleme ile iltihaplı romatizmal hastalıklarda kendine kullanım alanı bulur.
Akupunkturun özellikle hormonal hastalıklarda da etkili olduğu izlenmektedir. Bu hastalıklar; ağrılı adet durumları ve adet düzensizlikleri,  infertilite, polikistik over sendromu olarak sıralanabilir. Pek çok infertilite ve tüp bebek merkezi tüp bebek öncesi akupunkturu önermekte ve kullanmaktadır. Polikistik over sendromunda sadece adetlerin düzene girmesi değil akupunktur ile aknelerin giderilmesi, saç dökülmesinin azaltılması, kan lipid oranlarının düzenlenmesin sağlandığına ait yayınlar bulunmaktadır.

Akupunktur ayrıca irritabl barsak sendromu gibi iç organların disfonksiyonel hastalıklarında da etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.  Barsak gıda duyarlılığının saptanarak diyet düzenlenmesi yapılması ve düzenli akupunktur seansları ile tedavi sağlanabilmektedir.

Akupunkturun bir diğer başarılı olduğu hastalık grubu her tip migren ve baş ağrısıdır. Literatürde bu konu ile ilgili pek çok çalışma olup iyi bir değerlendirme ile ek faktörlerin giderilmesi ve düzenli akupunktur seansları hastalara ciddi faydalar sağlayabilmektedir.

Her türlü nöropatik durum; sinir sıkışması (karpal tünel sendromu gibi), trigeminal nevrelji, diabetik nöropatiler, huzursuz bacak sendromu akupunkturun tedavi alanı içindedir.  
Akupunktur aynı zamanda bağımlılık hastalarında da kullanılabilir. Bu amaçla kilo verme ve sigara alışkanlığından kurtulma hastaları akupunkturdan faydalanabilirler. 

Akupunkturun kullanılamadığı hastalıklar

Ancak akupunktur organ yetmezlikleri (karaciğer, böbrek, kalp yetmezliği gibi), ağır psikotik hastalıklarda, doğumsal/genetik bozukluklarda, kanser tedavisinde, cerrahi girişim gereken hastalıklarda (akut apandisit gibi) etkili bir yöntem değildir. Ayrıca gebelik ve epilepsi (sara hastalığı) hastalığında da uygulanması uygun değildir.

Akupunkturun uygulama şekli

Haftada 1 veya 2 gün olarak başlayan tedavi genellikle 8 ile 20 seans arasında bitirilebilmektedir. Uygulama farklı uzunluk ve çaptaki steril akupunktur iğneleri ile yapılır ve bir seans yaklaşık 20 dakika sürer. Sakin bir ortamda yapılan tedaviler etkinliği arttırır. Ayrıca yine bir akupunktur uygulama şekli olan elektroakupunktur da kanıta dayalı tıp açısından oldukça etkin bir uygulama olup akupunktur iğnelerinden alçak frekanslı akımların verilmesi ile gerçekleştirilir. Akupunkturun bir diğer uygulama şekli mikrosistem akupunktur denilen yöntemdir. Mikrosistem demekteki kasıt tüm vücuttaki organların, dokuların, yapıların temsil edildiği alanlara sahip küçük bölgeler olarak tanımlanabilir. Bu amaçla en sık kullanılan bölge kulak akupunkturudur.

Kulak akupunkturu kulağın dedektör denen tarayıcı cihazlarla taranarak cil direncinde farklılık bulunan hastalıkla ilgili alanlara iğne batırılması ile gerçekleştirilir. Geleneksel Çin Tıbbında tarif edilen standart noktaların yanısıra Batı tıp ekollerinden kaynaklı Nogier akupunkturu ile tedaviyi tamamlamak mümkündür. Kulakta elektroakupunktur yapılmamakla birlikte etkinin uzatılmak istendiği hastalarda kalıcı iğne uygulaması da yapılabilir.

Akupunktur tedavisi yalnız veya destek tedavi olarak uygulanabilir. Doğru uygulamada yan etkisi yok denecek kadar az olup, düşük komplikasyon riskine sahip güvenli bir tedavi yöntemidir.Ülkemizde akupunktur uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ve denetlenen kurslardan alınan sertifikaların varlığı şartı ile sadece hekim ve diş hekimleri tarafından uygulanabilir. Akupunktur uygulama sertifikaları 7 yılda bir yine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme ile güncellenmek zorundadır. Uygulama yapılan yerler Sağlık Müdürlüklerince düzenli olarak denetlenerek uygun ve sağlıklı ortamlarda klinik uygulamanın yapılması için titizlik gösterilmektedir.

Akupunktur, yüzyıllardır Çin’de uygulanan, vücutta ve kulakta tanımlanmış noktalara iğne batırarak yapılan bir tedavidir. Tedavide temel amaç vücut sistemlerinin kendi iyileşme mekanizmalarını uyandırarak hastalıkların tedavisini sağlamaktır. Akupunktur sadece Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde değil Almanya, Avusturya, Fransa gibi pek çok Avrupa ülkelerinde de uygulanmaktadır. Bilimsel platfomlarda yapılan araştırmalarda akupunktur ile ilgili bugün itibarıyla 16000’e yakın bilimsel yayın bulunmaktadır. Birçok hastalıkta etkinliği kanıtlanmış ve kas iskelet sistemi hastalıkları tedavisinde tedavi rehberlerine önerilen tedavi olarak girmiştir.

Akupunkturun etki mekanizması

Akupunkturun etkinliği geleneksel Çin Tıbbı’na göre vücudumuzda kan gibi dolaşan Qi adı verilen hayat enerjisinin düzgün ve dengeli olmasının sağlanması temeline dayanır. Düzgün ve dengeli akışı olan Qi enerjisi hormonal, sinirsel ve fonksiyonel tüm sistemlerin bütünsel olarak iyi işlemesi ve sağlıklı olma durumunu oluşturur. Aslında Geleneksel Çin Tıbbı Qi akışının özelliklerine göre bir tanı metodu da içermektedir. Ancak günümüzde akupunkturistler genellikle modern tıp yöntemlerine tanı koyarak tedavi planlamaktadırlar.

Vücuda iğnelerin uygulandığı tanımlanmış akupunktur noktaları incelendiğinde bu noktaların damar ve sinir ağından zengin alanlar olduğu saptanmıştır. Akupunktur noktaları ciltte dar cilt altına doğru daha genişleyen koni şeklindedir ve basmakla hafif ağrılı yerlerdir. Her bir akupunktur noktasının olduğu yer, yakın alanı ve uzak bölgelere etkileri vardır. Akupunktur tedavisinde bu noktalar özelliklerine ve yerleştikleri meridyene göre kullanılır. Özellikle sistemik etkili denilen akupunktur noktaları hastalığın nedenine göre seçilen ve tedavi etkinliğini arttıran noktalardır. Akupunktur noktalarının vücutta oluşturdukları etkilerin incelendiği pek çok klinik çalışmada, incelenen akupunktur noktasının uyarımı ile antiromatizmal, ağrı kesici, sakinleştirici, anidepresan özellikle kimyasal maddelerin artması veya azalması sağlanabildiği gibi, damarların genişlemesi/daraltılması, barsak hareketlerinin düzenlenmesi, kalp ritminin düzenlenmesi, ödemin azaltılması, bağışıklığın düzenlenmesi, kas gevşemesi sağlanması gibi pek çok etkiyi yaratmak mümkündür.

Akupunkturun etkili olduğu hastalıklar

Akupunktur tedavisi ile ağrı azaltılır, kas tonusu düzenlenir, kan dolaşımı düzenlenir. Bu özellikleri özellikle kas iskelet sistemi hastalıklarında akupunkturun geniş kullanım alanı bı-ulmasını sağlar. Ayrıca akupunktur ile sağlanan sakinleşme, antidepresan etki hastaların uykularının ve ruh durumlarının düzelmesine yardımcı olur. Bu etkiler sayesinde akupunktur örneğin sınav döneminde yaşanan gerginlik, endişe, huzursuzluk durumlarında son derece başarılı olarak kullanılmaktadır.

Akupunktur ile bağışıklık sistemi desteklenir. Bu sayede enfeksiyon hastalıklarından korunma mümkün olabildiği gibi akupunktur bağışıklık sisteminde yaptığı düzenleme ile iltihaplı romatizmal hastalıklarda kendine kullanım alanı bulur.
Akupunkturun özellikle hormonal hastalıklarda da etkili olduğu izlenmektedir. Bu hastalıklar; ağrılı adet durumları ve adet düzensizlikleri,  infertilite, polikistik over sendromu olarak sıralanabilir. Pek çok infertilite ve tüp bebek merkezi tüp bebek öncesi akupunkturu önermekte ve kullanmaktadır. Polikistik over sendromunda sadece adetlerin düzene girmesi değil akupunktur ile aknelerin giderilmesi, saç dökülmesinin azaltılması, kan lipid oranlarının düzenlenmesin sağlandığına ait yayınlar bulunmaktadır.

Akupunktur ayrıca irritabl barsak sendromu gibi iç organların disfonksiyonel hastalıklarında da etkili bir şekilde kullanılabilmektedir.  Barsak gıda duyarlılığının saptanarak diyet düzenlenmesi yapılması ve düzenli akupunktur seansları ile tedavi sağlanabilmektedir.

Akupunkturun bir diğer başarılı olduğu hastalık grubu her tip migren ve baş ağrısıdır. Literatürde bu konu ile ilgili pek çok çalışma olup iyi bir değerlendirme ile ek faktörlerin giderilmesi ve düzenli akupunktur seansları hastalara ciddi faydalar sağlayabilmektedir.

Her türlü nöropatik durum; sinir sıkışması (karpal tünel sendromu gibi), trigeminal nevrelji, diabetik nöropatiler, huzursuz bacak sendromu akupunkturun tedavi alanı içindedir.  
Akupunktur aynı zamanda bağımlılık hastalarında da kullanılabilir. Bu amaçla kilo verme ve sigara alışkanlığından kurtulma hastaları akupunkturdan faydalanabilirler.  

Akupunkturun kullanılamadığı hastalıklar

Ancak akupunktur organ yetmezlikleri (karaciğer, böbrek, kalp yetmezliği gibi), ağır psikotik hastalıklarda, doğumsal/genetik bozukluklarda, kanser tedavisinde, cerrahi girişim gereken hastalıklarda (akut apandisit gibi) etkili bir yöntem değildir. Ayrıca gebelik ve epilepsi (sara hastalığı) hastalığında da uygulanması uygun değildir.

Akupunkturun uygulama şekli

Haftada 1 veya 2 gün olarak başlayan tedavi genellikle 8 ile 20 seans arasında bitirilebilmektedir. Uygulama farklı uzunluk ve çaptaki steril akupunktur iğneleri ile yapılır ve bir seans yaklaşık 20 dakika sürer. Sakin bir ortamda yapılan tedaviler etkinliği arttırır. Ayrıca yine bir akupunktur uygulama şekli olan elektroakupunktur da kanıta dayalı tıp açısından oldukça etkin bir uygulama olup akupunktur iğnelerinden alçak frekanslı akımların verilmesi ile gerçekleştirilir. Akupunkturun bir diğer uygulama şekli mikrosistem akupunktur denilen yöntemdir. Mikrosistem demekteki kasıt tüm vücuttaki organların, dokuların, yapıların temsil edildiği alanlara sahip küçük bölgeler olarak tanımlanabilir. Bu amaçla en sık kullanılan bölge kulak akupunkturudur.

Kulak akupunkturu kulağın dedektör denen tarayıcı cihazlarla taranarak cil direncinde farklılık bulunan hastalıkla ilgili alanlara iğne batırılması ile gerçekleştirilir. Geleneksel Çin Tıbbında tarif edilen standart noktaların yanı sıra Batı tıp ekollerinden kaynaklı Nogier akupunkturu ile tedaviyi tamamlamak mümkündür. Kulakta elektro akupunktur yapılmamakla birlikte etkinin uzatılmak istendiği hastalarda kalıcı iğne uygulaması da yapılabilir.

Akupunktur tedavisi yalnız veya destek tedavi olarak uygulanabilir. Doğru uygulamada yan etkisi yok denecek kadar az olup, düşük komplikasyon riskine sahip güvenli bir tedavi yöntemidir.

Ülkemizde akupunktur uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ve denetlenen kurslardan alınan sertifikaların varlığı şartı ile sadece hekim ve diş hekimleri tarafından uygulanabilir. Akupunktur uygulama sertifikaları 7 yılda bir yine Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme ile güncellenmek zorundadır. Uygulama yapılan yerler Sağlık Müdürlüklerince düzenli olarak denetlenerek uygun ve sağlıklı ortamlarda klinik uygulamanın yapılması için titizlik gösterilmektedir.

Akupunktur Yapılırken Ne Hissedilir?

Akupunktur çok ince iğnelerle uygulanmaktadır. İğne yerinde çok hafif ağrı çoğu kişide oluşmaktadır. İğne ağrı ya da baskı hissi oluşturan noktalara uygulanmaktadır.

İğneler tedavi sırasında ısıtılabilir ya da düşük düzeyde elektrik akımı uygulanabilir. Akupunktur sonrasında gevşemiş hissedenler olduğu gibi enerji düzeylerinde artış hissedenlerde olmaktadır.

Akupunktur noktasını uyarmak için iğne batırmak yerine sıcak, basınç, friksiyon, kupa veya elektromanyetik enerjide kullanılabilmektedir.

Akupunktur Nasıl Uygulanır?

Öncelikle hasta akupunkturist doktor tarafından iyice muayene edildikten sonra (Gerekli laboratuar ve radyolojik tahlillerden sonra) tanı konur. Hasta muayene masasına hastalığın yeri ve hastanın durumuna göre yüz üstü veya sırtüstü uzandırılır. İsterse oturtulur. Akupunkturda çok çeşitli iğneler vardır. Bunlardan en çok kullanılanı çelik iğnelerdir.

Bu iğneler hemen hemen kıl inceliğinde ve aynı zamanda çok sivridirler. Akupunkturist tarafından çok özel bir yöntemle hiç acı duymadan cilt altı veya kas içine batırılarak uygulanır. Bu noktalar bazen 20–30 saniye uyarılıp çıkarılabilir. Çoğunlukla akupunktur iğneleri uygulandıktan sonra hasta genellikle sakin bir kabin veya odada 15 ile 45 dakika yatarak tedavi edilir.

İğnelerin uzunluğu 0,5–8 cm arasındadır. Kalınlıkları (Çapı) ise 0,16 ile 0,5 mm arasında değişir. İğneler genellikle disposable (Tek kullanımlık) kullanılır veya otoklav (Ameliyathane sterilizasyonunda kullanılan sistem) ile steril yapılır.

Akupunkturda seansların sayısı hastalığın tipi, süresi ve hastanın yaşına göre farklılık gösterir. Bu 3 ila 30 seans hatta daha uzadığı durumlarda olabilir. Genellikle 7–12 seans bir kür olarak kabul edilir. Her kür arasında 5 ila 10 gün ara verilir. Hastalığın seyrine göre kürlerin uzunluğu ayarlanır. Bazı durumlarda kulaklara 5 ila 15 gün kalıcı iğne (raptiye biçiminde iğne) uygulanabilir. İntra-dermal adını verdiğimiz cilt altı iğneler uygulanıp burada 1 hafta bırakılabilir.

Ayrıca akupunktur noktalarına lazer tedavisi de uygulanabilir. (Özellikle çocuk, çok yaşlı hastalarda ve iğne fobisi olanlarda)

Akupunktur noktalarına elektro-akupunktur da (noktalara alternatif akım, düşük voltaj ve amperli) uygulanabilir. Hastalığın durumuna göre frekansı 2 ila 2000 Hz (saniyede verilen elektrik stimülasyonu  ) arasında değişir. Elektro-akupunktur ilk defa 1958 de Çin’de bademcik ameliyatı sırasında ağrı azaltıcı olarak uygulandı.

Ayrıca; akupunktur noktalarına sono (ses) dalgaları da uygulanmaktadır.

Akupunktur tedavilerinde hangi yöntem olursa olsun amaç akupunktur noktasını uyarmaktır. Bazen bu noktaları hemen her gün hepimiz bilip bilmeyerek basınç veya masaj yaparak uyarıyoruz. (Örneğin; akşamları başımızın ön kısmı ağrıdığında gözlüklerimizi çıkartıp kaşlarımızın iç başlangıç alanını baş ve işaret parmağımızla uyarırız.) Bazen de akşam yakınlarımıza omuzlarımızı ovalatıp, belimize masaj yaptırırız.

Akupunktur Noktasına Uygulanan Yöntemler

  1. İğne
  2. Lazer
  3. Ultrason (Ses dalgası)
  4. Elektro-akupunktur (Noktaya belirli voltaj ve de frekansta alternatif akım uygulamak)
  5. Moksa (Noktayı ısıtmak amaçlı kullanılan bir bitki=Artemisya Vulgaris)
  6. Cupping (Kupa çekmek = şişe çekmek yani noktaya belirli bir ölçü ve sürede vakum uygulamak)
  7. Tuina, An-Mo, Acupresure (Akupunktur noktasına özel masaj uygulaması)
  8. Akupunktur noktasına belirli ilaçları enjeksiyonu (Serum fizyolojik, vitamin v.s.)
  9. T.E.N.S Cilde iğne batırılmadan petler aracılığı ile elektrik akımı verilmesi.

Akupunktur Çeşitleri

  1. VÜCUT AKUPUNKTURU: Vücuttaki noktalar kullanılır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) nünde resmi olarak kabul ettiği 361 ve 50 ye yakın da ekstra nokta vardır.
  2. KULAK AKUPUNKTURU: Gene WHO tarafından 150 yi aşkın kulak akupunktur noktasının etkili olduğu tespit edilmiştir.
  3. YÜZ AKUPUNKTURU: Yüzdeki bazı özel alanlardır.
  4. BURUN AKUPUNKTURU: Özellikle Amerikalı Doktor Ralph Alan Dale tarafından araştırılmaktadır.
  5. AYAK AKUPUNKTURU
  6. EL AKUPUNKTURU: Suchzok Akupunkturu

Akupunktur ile Zayıflama

Kilo vermek isteyen kişilere de iğne tedavisi uygulanarak, bu durum ile bağlantılı mekanizmaların çalıştırılması sağlanabilir. Vücuttaki enerji akışını etkileyebilen bu yöntemin zayıflama konusunda yardımcı olduğu düşünülür. 

İşlemdeki amaç ise kişinin metabolizmasını hızlandırmak, iştahını kapatmak, beyinde bulunan açlık merkezini baskılamak ve stresi azaltmaktır. 

Geleneksel Çin tıbbı, kilo alımının vücuttaki bazı dengesizliklerden kaynaklandığını düşünmektedir. Bu dengesizlikler ise karaciğer, dalak, böbrek, tiroid bezi veya hormonal bir fonksiyonel bozukluktan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple zayıflamak için bu bölgelere işlem yapılır. Ancak düzenli beslenme alışkanlığı kazanmadan, diyet ve spor yapmadan tek başına bu uygulama ile zayıflamak pek mümkün değildir.

Zayıflamak ve kilo vermek için en önemli noktalar kulan bölgesinde yer alır. Kulakta ise insan vücudundaki bütün organları uyarabilen noktalar bulunmaktadır. Ayrıca beyin ile kulak arasındaki mesafe de az olduğundan uygulama daha etkilidir. Kulaktaki bölgelere yapılan iğne işleminin etkileri ise; tokluk hissinin daha hızlı hissedilmesini sağlar, açlık hissini bastırır, çok fazla yeme isteği ortadan kalkar, metabolizma ve yağ yakımı hızlanır, ayrıca toksinler de vücutta dışarıya atılır.

Akupunktur Tarihçesi

Uygarlık tarihi boyunca insanlar sağlıkları ile ilgili problemler yaşamıştır ve bu durum, insan var oldukça da devam edecektir. Öyle ki her dönemde; dönemin bilgi dağarcığı ve teknik imkanları doğrultusunda farklı tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Tanı ve tedavi yöntemleri; teknik imkan ve bilinç haricinde aynı zamanda coğrafi ve kültürel özelliklere göre de değişkenlik göstermiştir. Akupunktur da bu tanımlamaya örnek verilebilecek başlıca tedavi yöntemlerinden biridir.

Akupunktur; 3000 yıllık bir geçmişi olan ve günümüzde hala sıklıkla uygulanan bir tedavi biçimidir. Geleneksel Çin akupunkturu olarak tanımlanan ve sivri taşların insan bedeninin belirli noktalarına batırılarak uygulanan yöntem; ‘Bian’ olarak da adlandırılmıştır. Bununla birlikte yapılan arkeolojik kazılarda M.Ö. 1000 yılından kalma akupunktur iğnelerine rastlanılmıştır. Zaman içerisinde tüm dünyada akupunktur yöntemi geliştirilmiş ve etken olduğu hastalıklar da çok daha nitelikli bir şekilde değerlendirilmiştir.

Akupunkturun Uygulama Disiplini

Akupunktur; insanın deri ve kas dokularının özel iğneler ile uyarılması disiplinine dayanmaktadır. İnsan vücudunda bulunan tetik noktalarının konumları ile büyük benzerlik gösteren akupunktur noktalarının adlandırılması; bulundukları konumlarına ve tedavi edilen semptomlarına göre yapılmıştır. Düşük elektrik direncine sahip olan akupunktur noktaları uyarıldığında ses ya da ışık sinyali vererek konumlarını doğrulamaktadır.

Akupunktur iğneleri doğru noktalara etki ettiğinde bağışıklık sistemi hücrelerinin ve ağrı kontrolünün sağlanmasında etkili olan vücut kimyasallarının salınımını sağlamaktadır. Bununla birlikte beyindeki limbik sistemin çalışmasına etki etmekte, ağrı ve acı hissinin kontrolü ile hipofiz ve hipolatamus bezlerini uyararak beyin kimyasallarının dengeli bir şekilde salgılanmasını sağlamaktadır.

Akupunkturun İnsan Vücudundaki Etkileri

Akupunktur noktalarına etki edildiğinde sübjektif ve objektif tepkiler gözlemlenmektedir. Bu tepkiler aşağıdaki şekilde açıklanabilmektedir.

Subjektif Etkiler; Çin literatüründe Deqi olarak tanımlanan durum, akupunktur noktasına batırılan iğne sonucu deride açığa çıkan gerginlik, ısı yükselmesi ve acı hissidir. Batırılan noktanın çevresinde kan toplanmaktadır (eritem) ve bu durum hücrelerde histamin ile bradikinin gibi salgılar nedeni ile gelişmektedir.

Objektif Etkiler; Akupunktur yönteminin objektif etkileri sinir sistemi, immun sistem ve gastrointestinal sistem olarak farklı bağlamlarda değerlendirilmektedir. Uygulama konumu ve uygulama biçiminin nitelikli bir şekilde belirlenmesi ile kişinin yaşadığı sağlık problemleri güvenilir bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Akupunkturun İğneleri

Akupunktur tedavisinin seans sayıları, hastalığın türü ve derecesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Seans süreleri ise akupunktur aneljezisi elde edilme sürelerine göre 20 ila 40 dakikadır.

Akupunktur tedavisinde kullanılan iğneler farklı materyallerden elde edilmektedir. Çelik, gümüş ya da altın olabilen akupunktur iğneleri, hastalığın türüne göre ya da tedavi noktasının anatomik yapısına göre farklı derinliklerde batırılmaktadır.

Geleneksel Çin Tıbbına Göre Akupunkturun Noktaları

Geleneksel Çin tıbbında hastalıkların tamamının kökeninde çevresel faktörlerin olduğu düşünülmüştür. Aynı zamanda hayat kavramının Güneş ve Toprak enerjilerinin birleşimi olarak tanımlanmıştır. Bu gibi farklı teoriler geliştirilerek akupunktur tedavisi ve insan vücudunda akupunktur noktalarının konumu belirlenmiştir.

Akupunktur noktaları; (Ying|Yang) Zıtlık teorisi ve (5 Element) Dönemsellik teorilerinden yola çıkılarak keşfedilmiştir. Bu bağlamda Yang organlar ve Ying organlar sınıflandırılması yapılmıştır.

Yang organlar (içi boş organlar): Safra kesesi, İdrar kesesi, ince ve kalın bağırsak ile midedir.

Ying organlar (içi dolu organlar): Böbrek, kalp, akciğer, karaciğer ve dalaktır.

5 element teorisi ise benzer sınıflandırmalar yapmakta ve akupunktur noktalarının belirlenmesinde yardımcı olmaktadır.

Akupunktur Tedavisi Nerelere Uygulanır?

Akupunktur tedavisi vücudun belirli noktalarına uygulanmaktadır. Uzun yıllardır yapılan araştırmalar sonucunda etken noktalar belirlenmiş ve uygulama sonrasında olumlu sonuçlar alınmıştır. Akupunktur tedavisinin uygulandığı başlıca bölgeler; kol ve bacaklar ile vücudun gövdesidir. Aynı zamanda tıp alanında mikrosistem olarak tanımlanan; el ve ayaklar, baş ile kulakta da uygulanabilmektedir.

Akupunktur tedavisi; klasik yöntemler ile akupunktur iğneleriyle uygulanmasının yanı sıra aynı zamanda günümüz teknolojisi ile moxa, lazer, infrared ve elektroakupunktur yöntemleri de gerçekleştirilmektedir. Kuru iğne akupunktur yöntemine ek olarak sık uygulanan akupunktur teknikleri şu şekildedir;

  • Lazer akupunktur: Özellikle çocuklarda ve iğne korkusu yaşayan yetişkinlerde uygulanmaktadır. Akupunktur noktalarına lazer ışınlarının gönderilmesi disiplinine dayanmaktadır.
  • Elektroakupunktur: Akupunktur noktalarına iğnelerin yerleştirilmesi ve yerleştirilen iğnelerin ucuna elektrik akımı verilmesi disiplinine dayanmaktadır. Bu yöntem genellikle ağrı tedavisinde uygulanmaktadır.

Akupunktur ile Tedavi Edilen Hastalıklar

Modern tıbbın ve ilaç endüstrisinin hakim olduğu günümüzde dahi akupunktur yöntemi oldukça sık kullanılan bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok hastalığın tedavisinde uygulanan akupunktur yöntemi; herhangi bir risk faktörü barındırmamaktadır ve bu yöntemin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Akupunktur tedavisinin etken olduğu hastalıklar özellikle; ağrı, felç, psikolojik problemler, solunum sistemine bağlı hastalıklar, sinüzit, romatizmal hastalıklar ve dermatolojik problemlerdir. Bunlarla birlikte akupunktur; cinsel fonksiyon bozukluklarının, adet düzensizliklerinin tedavisinde de uygulanmaktadır.

Akupunktur tedavisi modern tıp imkanları ile birlikte uygulanabilen ve oldukça olumlu sonuçlar açığa çıkarabilen bir tedavi yöntemidir. Günümüzde insanların yaşam tarzlarının değiştirilmesinde (sigarayı bırakma) dahi uygulanabilen bu yöntem; tıp alanında uzman doktorların uygulaması gereken bir tedavi biçimidir.

Akupunktur Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Kişiler

Akupunktur tedavisi oldukça güvenilir bir uygulama olmasına rağmen özellikle gebelik dönemindeki kadınlara, kanama ile pıhtılaşma ile ilgili problem yaşayan hastalara ve kanser tedavisi gören kişilere gerekli tanı ve tetkik süreci sonrasında uygulanması önerilmektedir.

ŞİŞMANLIKTA AKUPUNKTURUN ETKİLİ TEDAVİSİ

Obezite, vücutta aşırı yağ depolanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bir enerji dengesi sorunudur. Vücutta yağ oranının artışı, enerji alınması ve enerji harcanması arasındaki dengesizlikten kaynaklanır. Obezite günümüzün en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Bütün dünyada çocuk ve erişkinlerde obezite sıklığı giderek arttığı bilinmekte olup, çağımızda özellikle endüstrileşmiş ülkelerde görülmektedir. Endüstrileşmiş ülkelerde obezite oranının yüksek olmasında, yüksek kalorili besinlerin fazla miktarda alınmasının ve fiziksel aktivitenin azalmasının rolü olduğu düşünülmektedir. Günümüzde gıdaların raf ömrünü uzatmak için katılan katkı maddelerinden başlamak üzere, gıdaların işlenme tarzı, lezzetini artırmak için yapılan işlemler ve benzerleri kilo almayı direk ve dolaylı olarak etkilemektedir.

Şişmanlık tedavinin genel prensipleri kilo kaybının sağlanması ve kilo kaybından sonra vücut ağırlığının korunmasıyla ilgili olarak başta eğitim olmak üzere birçok tedbirin alınmasıdır. Obezite tedavisinde, öncelikli olarak vücut ağırlığının yaklaşık % 10’u azaltılmaya çalışılır. Şişmanlık tedavisi, diyet uygulamasını, fiziksel aktivitenin düzenlenmesini, davranış tedavisini, farmakoterapiyi, cerrahi yaklaşımı, hipnoterapi, akupunktur uygulamasını veya bu yöntemlerin birlikte kullanılmasını kapsamaktadır.

Şişmanlık tedavisinde özellikle vücut ve kulak akupunktur uygulamaları etkilidir. Şişmanlık tedavisinde diyet ve egzersiz uygulamalarının kilo kaybına neden olurken, iştahın baskılanmasına etkisi bulunmamaktadır.

Akupunktur uygulamasının en önemli etkisi, az bir besin alınmasıyla tokluk hissinin oluşmasıdır. Bununla birlikte metabolizmanın ve barsak hareketlerinin düzenlenmesi, yağların yıkılması, psikolojik durum değişmesiyle birlikte yemek yemede artışın engellenmesi gibi etkiler görülmektedir.

Akupunktur uygulamasıyla, beyin hipotamustaki iştah merkezini baskılayarak, az bir besin alınmasıyla tokluk hissi meydana gelir. Ayrıca akupunktur uygulaması metabolik faaliyetlerin düzenlenmesinde rol oynamaktadır. Bu uygulamayla plazmada ve merkezi sinir sisteminde düzeyi yükselen beta endorfin yağların parçalanmasını sağlar. Şişmanlık problemiyle boğuşan kişilerde aynı zamanda başta kabızlık olmak üzere birçok sindirim sistemi problemi görülmektedir. Akupunktur uygulamasının barsak hareketlerinin düzenlenmesi, bu açıdan önemlidir. Bu uygulama psikolojik durum değişmesinde özellikle anksiyete, panik atak ve depresyon tedavisinde de etkilidir. Şişmanlık yakınmasıyla birlikte psikolojik durum değişmesi oldukça sık olarak görülmektedir. Bu nedenle psikolojik durum değişmesine bağlı kontrolsüz yemek yeme isteği azalmaktadır.

Şişmanlık tedavisinde sadece egzersiz programı ve diyet ile kilo kaybı sağlanamıyorsa, bu uygulamaların yanına akupunktur ilave edilmesi faydalı olur.

TEDAVİ SONRASI KORUNMA

Bu konu en az tedavi kadar önemlidir. Çünkü tedavi olan birçok kişiden “tedavi olup kilo veriyoruz, fakat kısa zamanda yeniden kilo alıyoruz” cümlesini duyarız. Bu durumun engellenmesi için, daha tedaviye başlarken kişilere “Sağlıklı Beslenme” eğitimi vermemiz gerekmektedir. Bu eğitimle birlikte tedavi olan kişiler anlatılan beslenme tarzını yaşam şekli haline getirmeleri gerekmektedir. Akupunktur uygulamasının bitmesinden sonra bu eğitimde verilen dersler uygulanarak tekrar kilo alınması engellenebilir.

Yapılan çalışmaların ışığında şişmanlıkta akupunktur tedavisi tek başına veya diyet ve egzersiz tedavisiyle birlikte kullanılınca etkili bir tedavi metodu olduğu görülmüştür.

Akupunkturla Tedavi Edilebilen Hastalıklar

Nörolojik Hastalıklar

  1. Migren
  2. Gerilim tipi baş ağrıları
  3. Trigeminal nevralji
  4. Vertigo
  5. Kol ve bacak felçleri
  6. Yüz felci
  7. Parkinson
  8. Huzursuz Bacak Sendromu

Solunum Sistemi Hastalıkları

  1.  Çocuklar da astım
  2. Erişkinler de astım

Lökomotor Sistem Hastalıkları

  1. Boyun fıtığı
  2. Bel fıtığı
  3. Fibromyalji
  4. Omuzun ağrılı hastalıkları
  5. Tenisçi dirseği
  6. Carper-tunel sendorumu
  7. El ve ayak parmaklarının çeşitli ağrılı hastalıkları

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

  1. Alerjik rhinit
  2. Kronik sünizit
  3. Tinnutus(kulak çınlaması)
  4. Menier hastalığı

Çocuklarda Görülen Bazı Hastalıkların Tedavisi

  1. Anuresis nokturna(gece işemesi)
  2. İnmemiş testis

Üro Genital Sistem Hastalıkları

  1. Dysmenore(ağrılı adet görme)
  2. Adet düzensizlikleri
  3. İnfertilite(kısırlık)
  4. Tüp bebek uygulamalarında destek tedavisi
  5. Menopoz 
  6. Gebelik kusmaları

Romatizmal Hastalıklar

  1. Romatoit artritis
  2. Ankylozan spondilit
  3. Osteoartrit ve artrozlar (Kalça,  Diz , El ve ayak bileği artroz ve artritleri)

Dermatolojik Hastalıklar

  1. Akne
  2. Zona
  3. Psoriasis(sedef hastalığı)
  4. Kronik diabetik ülser
  5. Herpes(uçuklar)
  6. Alopecia areata(saç dökülmesi)
  7. Kronik egzamalar
  8. Nörodermitler
  9. Yanıklar
  10. Penfigüs hastalığı

Psikolojik Hastalıklar

  1. Depresyon
  2. Anxiete
  3. Panik atak
  4. İnsomnia(uyuyamama)
  5. Uyku bozuklukları
  6. Diş sıkma

Sindirim Sistemi Hastalıkları

  1. İ.B.S(iritabl bağırsak sendromu)
  2. Kronik kabızlık
  3. Kronik peptik ülser
  4. Colitis ülseroza

Göz Hastalıkları

  1. Santral retinit
  2. Allerjik konjunktivit (göz nezlesi)
  3. Göz Tembelliği
  4. Gece körlüğü

Bağışıklık sisitemi güçlendirilmesi
Ameliyet sonrası ağrı tedavileri

Kısa Sorularla Akupunktur

Akupunktur nedir?

Vücutta belirli noktalara iğneler batırılarak yapılan tedavidir.

Hangi hastalıkların tedavisinde akupunktur kullanılmaktadır?

Dünya sağlık örgütü verilerine göre yüzlerce hastalıkta kullanılması önerilen bu tedavi şekli daha çok ağrılı hastalıkların tedavisinde ün kazanmıştır.Günümüz dünyasında ağrılı hastalıklar yanında astım çeşitli madde ve sıgara bağımlılığı şişmanlık halsizlik immün yetmezlik gibi bir çok hastalıkta bu tedavi başarı ile kullanılmaktadır.

Kaç seans tedavi gerekir?

Hastadan hastaya ve hastalıktan hastalığa değişmekle birlikte 10-15 seanslık bir tedavi genellikle yeterli olmakta.Bazı hastalar 3-5 seansta cevap verirken bazı hastalar ise daha fazla seansın yapılması sonucu şifa bulabilmektedir.

Ortalama bir seans tedavi ne kadar sürer?

Bu sorunun cevabı da hastalığa ve tedavi eden hekimin tecrubesine göre değişir.Ancak 15-20 dakika tedavi süresi olarak kafidir.Bazı otoriteler 8-10 dakikaya kadar inerken bazıları ise 30 dakikalık bir tedavinin daha yararlı olacağı tezini desteklemektedir.

Akupunktur tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Ciddi bir yan etkisi yoktur.Nadiren bazı hastalarda ilk seanslarda yersiz korkular nedeni ile  tedirginlik oluşabilir.Bu durum hastayı tedavi ile ilgili yönlendirme ile düzeltilir.

Akupunktur iğnesi acıtır mı?

Acıtmaz .Bazı hassas bünyeli hastalarda  oluşan yersiz korkular iğnelerin batırılması sırasında hastayı korkutabilir.İğnelerin vereceği acı sinek ısırması  kadardır.ve anlık olup saniyeler içinde geçer.

Akupunktur enerji dengesini nasıl sağlıyor?

Meridyenler üzerindeki akan enerjiyi kontrol eder.Hayat enerjisinin dağılımını ve organlara transferini düzenleyerek enerji dengesini sağlar.

İğneler hangi derinliklere kadar batırılıyor?

Bu da hastalığa ve hastaya göre değişir.Kulak gibi organlarda milimetrik derinlikler söz konusu. Bazı ağrılı hastalıklarda ise 5-15 cm derinliklere kadar gidilebilir.

Tedavilerde kaç iğne kullanılabilir?

Bu sorunun cevabı da hastadan hastaya ve ekolden ekole değişir.Bazı hekimler birkaç adet iğneyi yeterli görürken bazı hekimler 30-50 iğne kullanabilmektedir.Ancak ortası ve kararı 6-8 iğnedir.Bu birazda hekim deneyimi ile gelişen bir olgu .Reçete edilen  ilaç sayısı gibi . Aynı  hastalıkta bazı hekimler bir-iki ilaç reçete ederken başka bir hekim8-10 kutu ilaç reçete edebilmekte.

Tedavi sırasında ve sonrasında kanama oluyor mu?

Nadiren kanama olur.Az bir kan çıkar.Ancak genellikle kanama olmuyor.Hatta klasik Çin tıbbında kan meridyene girdi tabiri ile bu kanamayı hastalığın düzeleceğine işaret olarak algılayan hekimler vardır.

İğne yerlerinde çürüme olur mu?

Nadir olmakla birlikte olabilir.Noktalamaya yakın cilt altı bölgesinde kanam olmuşsa görülen bu durum önemli bir sorun oluşturmadan birkaç gün içinde geçer.

Akupunktur nasıl tesir ediyor?

Başlıca iki yoldan tesir ediyor.

1- Refleks etki ile iğne battıktan hemen sonra oluşan tesir.

2-   Nöro kimyasal tesir yolu:İğnenin etkisi sonucu omur ilik ve beyinden salgılanan doğal hormonlar ve kimyasal maddelerin salgılanması sonucu oluşan tesir…    

Kaç çeşit akupunktur vardır?

Sıklıkla kullanılan 3 çeşit akupunktur vardır.

1- Genel vücut akupunkturu

2- Kulak akupunkturu

3- Kafa akupunkturu.

Bu üç akupunktur yanında ağız dil el ayak ve periostal akupunktur uygulamaları da vardır.

Lazer akupunktur nedir?

Akupunktur noktalarını iğne yerine lazer ışığı ile uyarmaya dayalı bir akupunktur uygulamasıdır.Daha çok çocuklarda ve iğneden korkan hastalarda uygulanıyor.

Elektro-akupunktur nedir?

Akupunktur noktalarına batırılan iğnelerin değişik frekansta  elektrik  akımı ile uyarılmasına dayalı dünyada sık kullanılan bir akupunktur tekniğidir.

Magnetik akupunktur nedir?

Akupunktur noktalarını mağnetik alanlar kullanarak Çİ enerjisini dengeleme tedavisidir.Son yıllarda özellikle manyetik etkilenmeler elektronik cihazların yaydığı elektrik akımları gibi hücelerimizin olumsuz etkilenmesine bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde bu tedaviden yararlanabiliriz.Manyetik akupunkturun bir başka avantajı da hastanın tedavi anında her hangi bir acı ızdırap hissi yaşamamasıdır.

Kalıcı iğne ve küpe nedir?

Özellikle şişmanlık sığara ve madde bağımlılıklarında kulaklarda ilgili noktalara yerleştirilen milimetrik boylarda raptiye iğnelerin takılmasıdır. Takılan kulak iğneleri bu yerlerde 10-15 gün süre ile bırakılabilir.

Kalıcı iğneler banyo yaparken düşebilir mi?

Evet düşebilir.Onun için banyo ve abdest sırasında biraz dikkatli olmakta fayda vardır.

Kalıcı iğnelere masaj gerekir mi?

Gerekir.Özellikle sıgara bağımlılığı şişmanlık gibi durumlarda günde birkaç kez yapılacak masaj umulmadık yararlar sağlayabilir.Her seferinde yapılacak bir dakikalık masaj yeterli olur.Özellikle şişmanlıkta acıktıkça bu masajlarla açlıkla mücadele edilebilir.

Kalıcı iğnelerle birlikte vücut akupunkturu da gerekli mi?

Evet gerekebilir. Bu tamamen hasta–hekim diyaloguna ve hastanın tedaviye cevabına bağlı olarak planlanmalıdır.

Kalıcı kulak iğneleri hangi durumlarda tavsiye edilmez?

Yağlı ve çok terleyen insanlarda bu iğnelerin kulaklarda tutunması zor olacağı için çok tavsiye edilmiyor.Kulak bölgesinde alerjik durumlar sivilce eksama gibi hastalıklar söz konusu ise bu iğnelemeyi yine tasvip etmiyoruz.

Akupunktur tedavisi nasıl kilo verdirtiyor?

Akupunktur hem iştahı azaltma hem metabolizmayı hızlandırma hem de tokluk hissi vererek tedavide başarılı olmaktadır.

Akupunkturla kilo verme ne kadar zaman alır?

Hastanın bünyesine ve tedaviye verdiği cevaba göre değişebilir.Bazı insanlar haftalar içerisinde ideal kilolarına yaklaşırken bazılarında tedavi başarısı daha uzun zaman almaktadır.

İdeal olarak haftada kaç kilo vermek doğrudur?

Kişiye ve bünyeye göre değişmekle birlikte haftada bir kilo kadar zayıflayabilmek doğru bir yolda olduğumuzu ve sağlıklı zayıflamak için yeterlidir.

Akupunktur ile zayıflama proğramında diyet tedbirleri varmıdır?

Elbette diyet yaparak ve yenilen içilen şeylere dikkat ederek zayıflamaya çalışmak gerekir.

Önerdiğiniz bir diyet programı var mı?

Özellikle şeker tuz unlu ve hamurlu gıdalar patates pirinç gibi nişasta yönünden zengin gıdaları listeden çıkarıyoruz.Bol sulu ve sıvılı aynı zamanda meyve ve sebzeden zengin bir gıda programı ile hem sağlıklı zayıflama hem de aç kalmadan kendine eza ve cefa vermeden zayıflamak mümkün oluyor.

Akupunktur tedavisinde oruç bozulur mu?

Kesinlikle oruç bozulmaz. Her hangi bir kanama meydana gelmediyse abdest dahi bozulmaz.

Tedaviye inanmayan bir kişiye akupunktur tedavisi etkili olur mu?

Elbette etkili olur.Akupunkturun iyileştirici etkisi kişinin inanmaması ile azalmaz ve kaybolmaz.Tedavi sonuç verdikçe bu düşünce  zaten kaybolmaya başlayacaktır.  

Hastada iyileşme belirtileri ne zaman görülmeye başlar?

Bu süre hastaya ve hastalığın cinsine bağlı olarak değişir. Bazı hastalarda iyilik daha ilk seansta gözlemlenirken bazı hastalarda bu süre 8-10 seanstan sonra görülebilir.Çİ enerjisinin dengelenmesine bağlı olan bu iyilik hali için bazen biraz sabırlı olmak yararlıdır.

Akupunktur noktalarını iğnelemekten başka yollarla uyarmak mümkün mü?

Mümkün.Noktalar elle masaj yapılarak uyarılabilir. Bu durumda buna biz akupressör tedavisi ismini vermekteyiz. Bu tedavi bir anlamda dokunmatik akupunktur olarak isimlendirilir.Noktalar ısı ile uyarılabilir. Bu tedaviye ise moksa ismini verebiliyoruz.Moksa tedavisinde Çeşitli şifalı bitki ve otları da kullanabiliriz.Moksa tedavisinde Çİ enerjisi ısıtılarak dengelenmektedir.

Moksa tedavisinde cilt yanması ve tahrişi söz konusu olabilir mi?

Hayır. Çünkü Moksa çubuğu akupunktur noktasına kadar yakılmaz. Çubuk yavaş yavaş yandığı için hasta yanma hissini yaşamadan tedavi sonlandırılır

SPOR HEKİMLİĞİNDE AKUPUNKTUR UYGULAMALARI

Günümüzde akupunktur en popüler tamamlayıcı tıp yöntemleri arasında gösterilmekte olup; sporcularda ağrı kontrolü, yaralanmaların iyileştirilmesi ve toparlanmanın hızlandırılması amaçlı kullanılabilmektedir. Akupunkturun etki mekanizmasını açıklayan teoriler, olası riskler ve potansiyel yararlar net olarak ortaya konabildiği takdirde; spor hekimlerinin sporculara bu tedaviye ilişkin önerilerde bulunmaları çok daha kolaylaşacaktır. Deneyimli ve iyi eğitimli eller tarafından uygulandığında, akupunktur oldukça güvenilir bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilebilir. Batıda akupunktur üzerine yapılan çalışmalar son 30 yılda oldukça büyük artış göstermiştir.

Akupunktur, sporcularda ağrıyı kontrol etmek, yaralanmaları iyileştirmek ve toparlanmayı hızlandırmak amacıyla kullanılan popüler tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biridir. Aynı zamanda migren, baş ağrısı ve dismenore gibi spora katılımla ilişkisi olmayan durumların tedavisinde de kullanılabilmektedir. ABD’de tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerinin kullanım oranını araştıran geniş ölçekli bir ankette, akupunkturun en çok yeğlenen yöntemlerden biri olduğu sonucuna varılmıştır. Hekimleri tamamlayıcı tıp yöntemlerine en sık yönelten nedenin kas-iskelet sorunları olduğu bildirilmiştir. Akupunktur zeminindeki teorilerin tam olarak anlaşılması, risklerinin ve potansiyel yararlarının bilinmesi, spor hekimlerinin sporculara bu tedavi ile ilgili önerilerde bulunmalarına yardımcı olacaktır.

Akupunktur; santral ve periferik sinir sistemi, immün sistem ve ağrı algısı üzerinde karmaşık etkileri olduğu düşünülen minimal invazif, rölatif olarak güvenli bir medikal girişimdir. Akupunktur, özellikle kas-iskelet sistemi sorunlarının tedavisinde rehabilitasyon gibi konvansiyonel tedavilerin yerine geçememesine rağmen, ağrı kontrolü sağlayarak ve müsküler kontraksiyonu inhibe ederek rehabilitasyon sürecine ve atletik performans arttırımına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda, birçok konvansiyonel tedavi yöntemine yanıt vermeyen kronik durumların yönetiminde de akupunkturun yararlı olabileceği değerlendirilmektedir. Konuya ilişkin son çalışmalar daha yüksek kalitede olmasına rağmen, akupunktur ile ilgili yapılacak araştırmaların tasarım ve yorumlama aşamalarında halen çözüm bekleyen problemler vardır. Ayrıca, özellikle akupunkturun konvansiyonel tedavilere eşdeğer ya da üstün olduğuna dair savların kanıtlanabilmesi için, çok daha fazla sayıda ve iyi planlanmış kontrollü çalışmalar yapılmasına gereksinim vardır.

Related Posts

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Please fill the required fields*