Not: Yazıda “akupunktur” yerine “akapunktur” ifadesi SEO çalışması nedeniyle bilerek yanlış yazılmıştır. Kelimenin doğrusu “akupunktur”dur.
Akapunktur Nedir? – Akupunktur’un Tarihçesi
Geleneksel Çin Tıbbında bir tedavi yöntemi olarak kullanılan Akapunktur, vücutta belirlenmiş olan enerji noktalarına iğne batırılmak suretiyle uygulanır. İğneler herhangi bir ilaç içermez. Tek kullanımlık çelik iğnelerdir. Kullanılmış olan iğneler hastadan toplandıktan sonra tıbbi çöpe atılır.
Akupunktur Nasıl Etki Eder? Akupunktur Çalışma Prensibi, Vücuda iğne batırılarak insanlar nasıl tedavi oluyor? Akapunktur Nasıl Çalışır?
Modern tıptan farklı olarak Çin Tıbbı’nda vücudumuzda dolaştığına inanılan Çi Enerjisi bulunur. Sağlıklı bir insanda bu enerji tüm vücutta dengeli şekilde akar. Modern tıptaki aynı kan dolaşımı ve sinir iletimi gibi. Enerji, belirli bir meridyenler sistemi içinde gezer. Enerji bu meridyenlerde bulunan noktaların birinde tıkanırsa hastalık olmasına neden olur. Bu noktalar iğnelenerek tıkanıklık giderilirse hasta iyileşir.
Çi Enerjisi Nedir? – Yin ve Yang Nedir?
Çi, yaşam enerjisidir. Vücudumuzda meridyenler üzerinde dengeli şekilde akar durur. Ne zaman ki bir noktada birikse enerji dengesini bozar. Yin ve Yang birbirine iki zıt durumları anlatan bir kavramdır. Her ne kadar zıt olsalar da birbiri içinde bulunurlar. Aynı zamanda bir birlerine dönüşürler. Bu hayatında temelinde var olan bir gerçekliktir. Gece ve gündüz gibi, Siyah ve Beyaz gibi, Kuru ve ıslak gibi, Neşe ve hüzün gibi… Hayatta neyin karşımıza çıkacağını bilemeyiz. Her zaman mutlu olamayacağımız gibi hep üzgün veya kırgın da kalamayız. Zaman içinde inişlerimiz ve çıkışlarımız hayatın dengesini kurmamızda bize yardımcı olur.
Akapunktur Çeşitler
Genel Vücut Akapunkturu, Kulak Akapunkturu, YNSA, Moksa, ElektroAkapunktur, Lazer Akapunktur
Akapunktur, 2000 yılı aşkın süredir tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Yıllar boyu gelişen teknoloji ile farklı uygulama çeşitleri bulunmuştur. Hangi şekli uygulanırsa uygulansın önemli ve doğru olan akupunktur noktasının bir şekilde uyarmaktır.
Akapunktur noktasını bir iğne ile uyarırsanız buna Geleneksel Akapunktur denir. Vücuttaki noktaları geleneksel akupunktur iğneleri ile uyarırsanız Genel Vücut Akapunkturu denir. Kulağı iğne ile uyarırsanız Kulak Akupunkturu veya Aurikuloterapi denir. Kafa bölgesindeki noktaların uyarılması ile yapılan akupunktura Yamamato Akupunkturu denir. Yamamato isimli bir Koreli Akapunktur Ustasının saçlı deri üzerinde keşfettiği bir uygulamadır
Akupunktur noktalarını sadece iğne ile değil ısı vererek de uyarabiliriz. Moksa, Moksabisyon, Moxa… Noktaları uyarmak için lazer cihazlar da kullanıma girmiştir.
Akupunktur Noktaları ve Enerji Meridyenleri
Akapunktur tedavisini uygulamak için meridyenler üzerinde bulunan doğru noktalara uyarı vermek gerekir. 12 farklı meridyen üzerinde onlarca nokta vardır ve bu noktaların her biri hem fiziki hem de manevi bir takım durumlarla ilişkilendirilmiştir. Şikayetlerinizin oluş nedenlerine göre hangi noktaların neden iğnelenmesi gerektiğine ben hastalarımla uzun uzun görüştükten sonra karar veriyorum. Her bir seans sonrası hastalarımın geri dönüşlerine göre gerekirse noktaların yerlerini değiştirerek hastama en faydalı olacak şekilde tedaviyi gerçekleştirmeye çalışıyorum.
Medikal Akupunktur Nedir?
Bir hastalığın tedavisini yapmaya yönelik yapılan tüm akapunktur uygulamaları medikaldir. Dünya sağlık Örgütü WHO tarafından da akapunkturun bazı hastalıklar için bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği kabul edilmiştir.
Hamilelik Döneminde Akupunktur Uygulaması
Hamilelik döneminde ilaç kullanımına çok sıcak bakılmadığı için herhangi bir yan etkisi olmayan akapunktur tedavi amacıyla kullanılabilir. Hamilelerin en sık yaşadığı sorun olan mide bulantısı ve ağrıların tedavisinde akapunktur güvenle kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca akapunktur ile ağrısız doğum mümkündür.
Akapunktur ile tedavi Edilebilen Hastalıklar Nelerdir?
Bundan 100 yıl öncesine kadar bu kadar yaygın ilaç olmadığına göre akupunktur geçmişten bugüne kadar tüm hastalıkların tedavisi için kullanılmaktaydı. Günümüze hakim olan modern tıbbın temelleri kanıta dayalı tedaviyi esas aldığı için bu tür tedaviler yerini ilaçlara bıraktı. Çünkü ağrıyı geçirip geçirmeyeceği belli olmayan diğer tedaviler yerine ağrıyı en fazla 20 dakika içinde geçiren ilaçlar daha cazip geldi. Modern tıpla beraber unutulan kadim tıp uygulamaları devlet sağlık otoriteleri tarafından kabul edilmez olunca sanki etkinliğini de yitirmiş gibi oldu. Çamura düşen altın değerini kaybetmez.
Akapunktur bazı ilaçların da tedavi edemediği hastalıkları tedavi etmesi nedeniyle yaşamaya devam etti ve Nixon’un Çin ziyareti ile tüm dünyada yeniden popüler hale geldi. Dünya Sağlık Örgütü akupunkturu bir tedavi yöntemi kabul ederek yaygınlaştırmaya başladı.
Özellikle ağrı, kas iskelet rahatsızlıkları, şeker, tansiyon gibi kronik hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar, dejeneratif hastalıklar, kanser gibi hastalıklar yanı sıra ilaç kullanılmasına rağmen geçmeyen hastalıkların tedavisine ek olarak akupunktur kullanılmaktadır. Ayrıca kilo verme, baş dönmesi, mide bulantısı, sigara ve ya alkol bağımlılığı gibi bir takım semptomların giderilmesi için de kullanılmaktadır.
Türkiye’de Akupunktur Tedavisi
Sağlık Bakanlığı‘mız ise 2014 yılında ilk kez yayınladığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT) Yönetmeliği ile Akupunktur uygulaması yanında diğer tüm geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları için bir düzenleme yapmıştır.
Bu düzenleme ile uygulamalar Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Eğitim Kurumlarında belirli bir müfredat ile eğitime tabi tutulan ve sınavda başarılı olan “sadece” hekimler tarafından yapılmasını şart koymuştur.
Akupunktur muayenehane ortamında, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve sertifikalandırılan hekimlerce uygulanmaktadır. Siz de akupunktur yaptıracağınız zaman sorun. Akupunktur uygulayıcısının bu uygulamayı yapmaya yetkin olup olmadığını sertifikasını görerek (örnek sertifika) karar verebilirsiniz.
Baş ağrısı için Akapunktur Tedavisi
Akapunktur ile Kilo Vermek – Akupunkturla Zayıflama Süreci
Akupunktur Tedavi Süreci
Akupunktur seanslar halinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Her bir seansın ne sıklıkla ve ne kadar süre yapılacağına doktorunuz karar verir.
Geleneksel akupunktur tedavisi 2 günde bir 7 – 10 seans uygulanır. Hasta kabul edildiğinde bir muayene sedyesine uzanır. Kafa, el ve ayak bilekleri ve/veya vücutta belirli noktalara iğne konur. İğneleme işlemi bittikten sonra hasta 15 – 20 dakika yatar vaziyette bekler. Tedavi sonunda iğneler toplanır ve hasta normal hayatına devam edebilirler.
Kulak akupunkturu haftada bir uygulanır. Hasta kabul edildiğinde kulaklarına etiket şeklinde minik iğneler yapıştırılır. İğneler 1 hafta boyunca kulakta durur. Bir hafta sonra hekim hastayı yeniden değerlendirir. İğneleme işlemi yeniden yapılarak bir sonraki doktoru hafta hastayı tekrar kontrole çağırır.
Seans süreleri tedavi boyunca kısaltılabilir veya uzatılarak tam iyileşme sağlandığında kesilir. Ancak unutmayın ki, her hekimin uyguladığı çeşitli akupunktur yöntemleri ve metotları vardır. Seanslar ve süreler hekimden hekime veya hastalığınızın durumunun hekiminiz tarafından değerlendirilmesine göre değişebilir.