Akut bel ağrısı neden olduğu sosyoekonomik yük açısından sadece Türkiye’de değil, dünya çapında yaygın bir problem. İnsanın günlük hayatını kısıtlamasının yanında ciddi iş gücü kayıplarına neden olan bel ağrılarının basit (uyuşturucu veya steroid içermeyen, NSAI: non-steroid anti enflamatuar) ağrı kesicilerle tedavi edilip edilemeyeceği ile ilgili güncel bir araştırma yayınlandı.
Çalışma Hakkında
Çalışma RWTH Üniversite Hastanesi (Aachen, Almanya)’nden MD Alice Baroncini ve meslektaşları tarafından pubMed, Scopus ve Web of Science verilerinin geriye dönük incelenmesiyle yapıldı ve sonuçları Journal of Orthopedic Research‘te 23.02.2023 tarihinde yayınlandı. (Full text)
Çalışmanın amacı: Akut bel ağrılarında farmakolojik yönetiminin (ilaç kullanımının) ağrı ve sakatlığı etkili bir şekilde azaltıp azaltamayacağını araştırmak ve hangi ilaçların en yüksek etkinlik gösterdiğini belirlemek
Çalışma Kriterleri: Çalışma için sadece 12 haftadan kısa süren “lomber omurga” ağrıları üzerine yapılan tedaviler üzerine yapılan önceki çalışmaları ele alınmış. Çalışmalar arasından 18 yaşından küçük hastalar ile opioid kullanılanlar çıkartılarak değerlendirme yapılmış. Bu kriterleri karşılayan 18 çalışmadaki 3478 hasta değerlendirilmiş oluyor.
Çalışma Sonucu: Akut bel ağrısı olanlarda ağrı kesiciler (NSAI) ve kas gevşeticiler yaklaşık bir hafta kullanılmasının ağrıyı ve sakatlığı azalttığı tespit edilmiş. Ayrıca Parasetamol (Asetaminofen)’in akut bel ağrılarında tek başına kullanıldığında önemli bir iyileşme sağlamadığı ancak NSAI ilaçlarla kombine edildiğinde NSAI ilaçlara göre daha iyi etki ettiği ortaya konmuş.
Aslında çoğumuz gündelik hayatımızda mümkün olduğunca ilaç kullanmamayı tercih etsek de bu çalışma sonucuna göre yaşam konforumuzu sağlamak ve bir takım sakatlıkların önüne geçebilmek için en azından bel ağrılarında ağrı kesicilerin faydalı olabileceğini anlıyoruz.
Çalışmada maalesef geniş bir ilaç kitlesini ifade eden NSAI ilaçlarının sınıfları arasında ayrım yapılmamıştır. Hangi NSAI ilacın diğerine göre daha iyi olduğu belirtilmemiştir. Tedavi protokollerinin bir alt analizi yapılmamıştır. Dolayısıyla tedavi süreçleri ve tercih edilmesi gereken NSAI ilaç hakkında yeterince bilgi verilmemiştir.
Sık Kullanılan NSAI İlaçlar
(Aspirin, Ecopirin…)
Diklofenak Na/P
(Dikloron, Diclomec, Voltaren…)
İburpofen
(Dolven, Majezik, Advil, İburamin, Nurofen…)
Flurbiprofen
(Majezik…)
Ketoprofen
(Arveles, Dexday, Dexaljin…)
Piroksikam (
Felden, Cycladol…)
Naproksen
(Apranax, Naprosyn…)
Bel Ağrısı için İlaç Kullanmak Şart mı?
Bel ağrısı bir çok nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle bel ağrılarının neden kaynaklanmış olabileceğini ortaya koymak gerekir. Bunun için doktor muayenesi şarttır. Doktorunuz sizi detaylı olarak muayene ettikten sonra oluşacak kanaatle tedavinizi önerecektir.
Bel Ağrısı Nedenleri:
Kas spazmı
Bel fıtığı
Skolyoz
Eklem Hastalıkları
Romatizma
Böbrek taşı
İdrar yolu enfeksiyonu
Mide barsak Problemleri
Osteoporoz
Enfeksiyöz
Neoplastik
Psikolojik
Bel ağrısının nedeni kas iskelet sisteminden kaynaklanıyorsa o bölgenin kaslarının gevşetilmesi akut ağrıyı alacak ve hastanın rahatlamasına neden olacaktır. Bunun için ağrı kesiciler, sıcak/soğuk uygulamalar ve basit egzersizler yapılabilir.
Tüm bunlara ek olarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları arasından başta Akupunktur olmak üzere kuru veya yaş (hacamat) kupa uygulamaları, ozon tedavisi ve sülükle tedavi de bel bölgesi kasların gevşemesini, yenilenmesini ve güçlenmesine yardımcı olarak tedaviye katkı sağlar.
Doğru duruş tekniklerinin öğrenilmesi ve günlük yaşamda alışkanlık haline getirilmesi de önemlidir.